Bisol

Bisol er et fenomen som dannes 22 grader på begge sider av solen. Dette er et optisk fenomen som er enklest å se på vinterstid, men kan i noen tilfelle også sees om sommeren. Fenomenet kalles også solhunder, eller sundogs på engelsk. På latinsk heter dette Parhelion. På hovedbildet ser vi at bisolen er i fjærskyer eller cirrussky.

For at bisol skal dannes må det være flate iskrystaller i luften. Det må derfor være svært kaldt i det området iskrystallene ligger, og da snakker vi helt ned til 40 minusgrader. På sommerstid må vi derfor høyt opp i atmosfæren, næmere 7000 meter opp, for at disse iskrystallene skal kunne dannes. Men er det vinterstid, dannes de lengre ned. Mange sender bilder av bisol som dannes svært lokalt – men da steder hvor det produseres snø.

Bisol kan være vakre og farverike. Samtidig er de lysene, og gjerne i et område som er svært lyst. Det kan derfor være vanskelig å fange dette fenomenet. Du må derfor tenke gjennom hvordan du vil fange dette fenomenet, hvis du ønsker å ta bildet av dette. Du kan derfor prøve å justere ned blenderåpningen, samtidig som du justerer opp lukketiden noe. Eller du kan prøve et gråfilter. Du kan også kun justere ned lukketiden.

For å ta bildet som er hovedbildet for dette blogginnlegget, brukte jeg et solglass. Jeg jobber i kontorlandskap på Kimen Kulturhus i Stjørdal. Her er det store trelags laminerte vindu mot Vest, sørvest. Utfordringen med å ta bilde gjennom dette glasset var gjenskinn fra innvendig lys, samt at glassene har et lite støvlag på utsiden. Jeg fant et passende punkt med minimal lysrefleksjon fra innsiden,, og gjorde et forsøk. Jeg var rimelig fornød med det første bildet, men tok et par ekstra – slik at jeg kunne plukke ut det jeg fant skarpest.

Hovedbildet er tatt 8. januar 2021, kl. 12:54,
med Samsung S20, F2, 1/1004 s, 5,90mm, ISO 50, Auto lysbalanse
Bildet er deretter croppet i toppen

Mer om bisol finner du her:
Atmospheric optics
Wikipedia

2 tanker om “Bisol

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close