Månehalo

Månehalo er normalt en ring som dannes 22 grader ut fra månen. Dette er et optisk fenomen som er enklest å se på vinterstid, men kan en sjelden gang også sees om sommeren. Fenomenet kalles også nimbus eller enkelt og greit månering. På engelsk heter dette moon ring, moon halo eller winter halo.

Månehalo dannes når lyset fra månen går gjennom iskrystaller i luften. Noen ganger ser du iskrystallene som slørskyer/fjærskyer (cirrussky). Disse iskrystallene dannes i en høyde på 5-10 km. Månehalo kan være flyktig, men ofte ser vi den henger der natten igjennom.

Dette er er utrolig vakkert fenomen. Ofte er den dus, nesten tåkeaktig, der den ligger rundt månen. Andre gangen kan den være crispy clear, og du kan se vakre farger i ringen, alt etter hvordan lyset brytes gjennom iskrystallene. Dett er også et meget stort fenomen som viser forholdsvis godt jamfør andre fenomen som jeg etterhvert kommer til å beskrive i bloggene mine. Dersom du er riktig heldig, kan du også se andre optiske fenomener når du ser månehaloen, og det kan også nevnes at du en sjelden gang kan se en 46 grader halo.

Dette er et forholdsvis enkelt bilde å ta, og du kan gjerne bruke autoinnstillinger. Men du kan også prøve deg frem med manuelle innstillinger for å få frem eventuelle fargespekteret i ringen. Du bør ha en vidvinkel for å ta bildet av haloen. Hvis du ikke har en vidvinkel, må du velge ut hvilke del av fenomenet du vil ta bilde av. Vidvinkler koster nødvendigvis ikke skjorta (mye), og bør være en del av utstyret til en naturfotograf/hobbyastronom. Når du har en vidvinkel, kan du få med detaljer i forgrunnen, som kan gjøre bildet mer interessant. Samtidig må du sjekke hvordan forgrunnen/horisonten ser ut. Tar du bildet for langt opp eller for langt ned, får du en buet forgrunn, noe som ser unaturlig ut – og som mange kan kommentere, når du legger ut bildet på sosiale medier. I tillegg bør du ha et kamerastativ og fjernkontroll, for å få et klart godt bilde. Selv om du bruker autoinnstillinger på kameraet, vil lukketiden være lenger her enn på et bilde tatt midt på dagen. Naturfotograf JKonradsen foreslår disse manuelle innstillingene: «10mm, 4s, ISO 200 og f3,5 med fokus direkte på månen», i sitt blogginnlegg Månehalo.

Mange mobiltelefoner har nå også vidvinkel, og det er mobiltelefonen jeg har brukt for å ta hovedbildet på denne bloggen. Dette var en flott kveld 29. november 2020, hvor måneringen var spesielt fin og klar, – så spesielt at jeg fikk ekstra mange henvendelser privat på og på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. På bildet kan vi tydelig se at den hvite yttersiden av ringen blir klarere innover og går mot gul og oransje. Det ser ut som om det er fullmåne, men det var det ikke før dagen etter.Hovedbildet er tatt 29. november 2020, kl. 23:37,
med Samsung S20, F2,2, 1/4 s, 2,20mm, ISO 2500, Auto hvitbalanse
Bildet er deretter croppet i toppen og bunnen.

Et annet bilde som jeg er svært fornøyd med er et bilde jeg har kalt «Sky Scraping Tree». Bilder ser vi unders i bloggen her.
Jeg ble kastet ut av heimen, siden fruen skulle ha et Tuppevareparty 14. januar 2014, og jeg å bruke denne anledningen til å ta med meg fotoapparatet med ut for å ta et eller annet månebilde. Det var ise kaldt ute, og det var skaret snø, så det var enkelt å gå på jordene rundt om i Hognesaunet. Jeg gikk først opp til Værnes kirke og tok bilde av månehaloen og kirka, det bildet er senere brukt på forsiden av Stjørdal Menighetsblad. Deretter trasket jeg videre mot Stjørdal og kom over et tre som sto midt ute på en åker. Jeg kjører vanligvis ofte like forbi denne åkeren og treet – men hadde ikke lagt merke til dette treet spesielt tidligere. Da jeg så opp på månen, så jeg at skyene var i ferd med å sprekke opp, og så deretter at her kunne jeg jobbe litt med komponeringen av bildet i forhold til hvordan jeg plasserte treet i bildet og justere min avstand til treet. Jeg la bildet først ut på min egen Facebooksside Laffens Astronomiske opplevelser, uten å få veldig stor oppmerksomhet. Jeg delte også bildet samme kveld med facebooksiden EarthSky, som jeg er en stor fan av. Bildet ble lagt ut på facebooksiden til EarthSky 15 januar som forsidebilde, og repostet av EarthSky sin facebookside 11. juni 2014 i forbindelse med «Celebrating the moon». Pr skrivende stund har bildet på disse delingene fått 4,7 tusen likes og er delt godt over 700 ganger.

Les gjerne også om månehalo på bloggen til naturfotografen JKonradsen:
Månehalo over Stjørdalsfjorden

Mer om Månehalo finner du her:
Atmospheric optics
Wikipedia

2 tanker om “Månehalo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close