Siste mulighet i 2021

Har du lagt merke til hvor klar nattehimmelen er?

Forskning.no skriver 6. mai 2020 at nedstenging av samfunnet har gitt mindre luftforurensning verden rundt. Og videre at vi har sett en kraftig reduksjon i fly- og veitrafikk, kraftproduksjon og industriaktivitet i verden som en følge av de mange tiltakene mot covid-19. Bedre luftkvalitet gir klarere luft.
For noen år tilbake fikk jeg oppleve en uke på kanalbåt i England. For å styre båten, måtte vi stå ute. De som ikke styrte båten, var hele tiden i full aktivitet med å åpne og lukke slusene som vi skulle gjennom. På tross av mye uteaktivitet, og strålende sol hele veien, var det ingen av oss som fikk farge. Vi ble rett og slett ikke så solbrune vi hadde håpet. Grunnen til dette, var nok i stor grad kondensstriper. Tett flytrafikk kan noen dager dekke himmelen med kondensstriper. På grunn av covid-19, og alle smittevernstiltak, er flytrafikken redusert til en brøkdel. Forurensning og kondensstriper fra fly er nå derfor kraftig redusert.
2019 ble kjent som «Året da jorda brant». Jeg kan ikke husket at det var sammenlignbare store skogbranner i 2020 – i forhold til de gigantiske skogbrannene i 2019. I 2019 ble det registret 6 større/merkbare vulkanutbrudd verden over. I 2020 ble det registret kun et slikt vulkanutbrudd.

Grunnen til at jeg nevner alt dette er følgende: I sum, har vi nå en betydelig renere luft. En betydelig klarere nattehimmel. Det er altså en merkbar grunn til at du kan se flere stjerner nå, at du kan se dypere inn i verdensrommet nå – i forhold til før. Derfor har du en unik mulighet i 2021 til å se den klareste nattehimmelen, gjennom den reneste luften du har opplevd på lenge.
Og dette er spesielt unikt for 2021, fordi det kommer ikke til å vare. Luftforurensningen kommer til å ta seg opp igjen. Så fort vi har kontroll på smittesituasjonen, og så fort befolkningen blir vaksinert – så vil aktiviteten ta seg opp igjen. Vi kommer til å reise mer igjen, forbruke mer, forbrenne mer og slik sett forurense luften igjen. Du vil derfor aldri få muligheten til å se en klarere nattehimmel fra der du bor, enn i 2021.

Og ikke nok med det. Det blir stadig mer lysforurensning. Det bygges hus og hytter i en enorm fart. Det bygges flere industribygg, og vi trenger stadig større plass til butikker og kontorarbeidsplasser. Derfor bygger vi ut store områder, hvor det før var uberørt natur. Der butikkene kommer, kommer det også store og lysende reklameskilt. Det er mer populært å lyse opp fasader på privathus. Gatelys med leddlys, gir mer lys. På denne måten får stadig færre mennesker se en klar fin nattehimmel. Dette har NRK.no satt søkelys på (søkelys…hehe) i flere artikler i løpet av høsten 2020. Og på grunn av denne lysforurensningen kommer Astrofysiker Eirik Newth med følgende råd: dra ut å se den mørke nattehimmelen mens vi enda har noe igjen av den.

Eirik Newtn og Laffen Jensen på Astronomisk Helaften på NRK (beklager skrivefeil på bildet)

Før jeg begynner å oppsummere det hele, vil jeg komme med enda et hjertesukk. SpaceX har sendt opp 12 000 satellitter og har allerede søkt om å få sende opp 30 000 satellitter til (oktober 2020). Alle disse satellittene vil vi se som lysende prikker over nattehimmelen. Hvordan og hvorfor dette prosjektet har blitt godkjent kan jeg ikke forstå – men det kommer til å ødelegge for astronomer og fotografer. Jeg tror ikke jeg skal si så mye mer om dette, her nå, men jeg håper dette kan reverseres en gang i fremtiden. Du må gjerne kommentere på dette her under bloggen.

Av overfornente grunner, vil 2021 være din aller beste mulighet til å se den klareste fineste nattehimmelen. Du må langt tilbake i tid for å finne en tilnærmet like klar nattehimmel, det kommer til å bli mer luftforurensning, lysforurensning og flere satellitter fremover. Derfor du aldri få en slik sjanse igjen. Del gjerne dine tanker om dette under bloggen her.

Jeg anbefaler bloggen til Grethe Lindseth. 27. oktober 2019 skriver hun om:
Nordlys og lysforurensing over Frosta – en dårlig kombinasjon

Les gjerne denne nyheten på ABC nyheter:
Har du observert en litt klarere stjernehimmel? Det behøver ikke være innbilning

5 tanker om “Siste mulighet i 2021

  1. Et godt skrevet innlegg Laffensastronomiske, om et viktig tema. Og takk for deling av mitt innlegg!

    Likt av 1 person

    1. Takker for det, Grethe – fint å ha andre blogger å støtte seg til 🙂 Jeg synes dette er et utrolig viktig tema!!!

      Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close