Lyssøyle

Lyssøyler er refleksjon av lys. På engelsk kalles disse for Light pillars. Lyskilden kan befinne seg på bakkenivå, og kan være for eksempel biler, drivhus, flombelysning (av for eksempel fotballbaner), reklamelys og lignende. Lyskildene kaster lys oppover (Lysforrurensning), som deretter reflekteres i flate iskrystaller i luften. Slike flate iskrystaller finner du oftest høyt oppe i atmosfæren, men ved kaldt vær kan disse flyte i luften nær bakkenivå. Det er også en fordel om det er rolige vindforhold. Lyssøylene befinner seg ikke «fysisk» rett over lyskilden. Det er det samlede lyset som reflekteres i millioner av iskrystaller som tilfeldigvis reflektere lyskilden mot deg. Derfor kan disse lyssøylene virke noe diffuse. Krystallene som reflekterer lyset befinner seg omtrent halvveis, i luften, mellom deg og lyskilden.

Er du riktig heldig kan du oppleve å se lyssøyler rett over deg. Da er lyskilden nærme deg, og de flate lyskrystallene rett over deg. Jeg har aldri opplevd lyssøyler på denne måten, så har du sett det – og tatt bildet av det, håper jeg du vil dele det her på bloggen (under) eller på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.

Jeg synes det er utrolig spennende å se dette optiske fenomenet. Jeg har ikke opplevd å se det så veldig mange ganger her på Stjørdal, men det er faktisk bare noen få dager side jeg så det sist. Jeg har derimot observert at når det først ser slike lyssøyler, kan en ofte oppleve å se det flere dager på rad. Andre opplever dette temmelig ofte. Spesielt de som bor i nærheten av skianlegg som produserer snø, andre som bor på steder der det ofte er svært kaldt og vindstille. Jeg kan huske fra min oppvekst i nærheten av Tromsø, at jeg opplevde dette fenomenet noen ganger. Særlig spesiellt var det så se slike lyssøyler som reflekterte lyset fra billyktene. Da kunne du se bilene lenge før de kom over en bakketopp.

Hovedbilde som følger dette innlegget er fra mitt besøk på Svalbard under solformørkelsen i 2015. Da hadde jeg allerede fått mange spesielle opplevelser, og ble utrolig glad for at jeg også fikk oppleve dette på Svalbard. På bildet ser vi oppover Longyeardalen, mot fjellet Sverdruphamaren. Under lyssøylene ligger spisshusene, men disse lysene speiles fra selve sentrum.

Hovedbildet er tatt 21. mars 2015, kl. 01:52,
med Nikon D7000, F3,5, 6 s, 20mm, ISO 800, Auto hvitbalanse

Neste gang jeg ser lyssøyler, vil jeg prøve å nærme meg disse, og se om lyssøylene etterhvert vil «bevege seg» slik at de til slutt henger rett over hodet mitt.

Jørn konradsen skriver i sin blogg, Lyssøyler og stjernehimmel, om hvordan han tok bilder av lyssøyler. Han brukte hvitbalansen på ca 2500K. ISO fra 800 til 3200. Lukkertidene på 30-60s og blenderen på F3,5. Jeg tenker at dette kan være et godt sted å begynner, og begynner å justere lukketiden. I tillegg bør en bruke stativ og selvutløser eller fjernkontroll.

Les videre om opplevelser med lyssøyler her:
Sjeldent naturfenomen lyste opp Oslo-himmelen
Lyssøyler over Frosta 7. november 2019- fra Laffens Astronomiske Opplevelser på Facebook
«Nordlys» var sjeldent optisk vinterfenomen

Og se mange fantastiske bilder av lyssøyler her:
Google søk – light pillars

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close