Den letteste og den viktigste

Om Stjernebildet Karlsvogna og Nordstjerna

Noen spør meg på Laffens Astronomiske Opplevelser om hvordan en skal lære seg å kjenne igjen noen stjerner og stjernebilder. Det er faktisk ikke så vanskelig, det gjelder bare å starte fra en kant. Begynn med de letteste. Så fort du har lært deg å kjenne igjen et stjernebilde, hvor du lettest ser det på nattehimmelen, og navnet på dette – så går du videre til neste stjernebilde. Jeg pleier å ta bilde av stjernebildet, og i et redigeringsprogram som heter PhotoFiltre, legger jeg en tynn strek mellom hver stjerne i stjernebilde. På denne måten føler jeg at det er lettere å lære seg stjernebildet å kjenne. Nesten som 1. klasse når vi skulle lære en bokstav. Da skulle vi lære lyden, hvordan den så ut (stor, liten), fargelegge den og modellere den i leire. Jo mer du jobber med et stjernebilde, jo lettere er det å huske det.

Karlsvogna
Karlsvogna er kanskje den som de aller fleste lærer seg å kjenne først. Navnet kommer trolig ut fra «kar» altså mann, og «vogn» – bunnet sammen med eiendomsformen, genitiv, -s,- ; Karlsvogna.

I Trøndelag ligger Karlsvogna alltid et sted på himmelen i nordlig retning. Karlsvogna er del av et større stjernebilde som heter Store Bjørn eller Ursa Major. Dette stjernebildet vil jeg komme tilbake til og skrive noen ord om en annen gang. De 7 stjernene (Alkaid, Mizar, Alioth, Megrez, Dubhe, Merak og Phad (Phecda)) som former Karlsvogna, lyser som regel tydelig på nattehimmelen. 6 av disse har en lysstyrke på 2 magnitude og en har lysstyrke 3 magnitude. Når det gjelder lysstyrken magnitude, så lyser stjernet sterkere jo lavere magnitude verdi som oppgis. Dette kan altså virke som en motsatt skala.
På bloggen til Alexander-bloggen, kan du lese om Karlsvognas 8. stjerne (Alcor), og om hvordan du skal både finn og se den.

Jeg ser alltid etter Karlsvogna når jeg er ute om kvelden. Jeg synes dette stjernebildet er utrolig vakkert, lett og finne – og jeg bruker dette stjernebildet til å finne Nordstjerna. På bildet under kan du se hvordan Karlsvogna så ut 24. oktober 2011, like før midnatt, I et grønt nordlysslør. Under Karlsvogna, ser du hvor jeg bor nå (flytter om 5 mnd til et annet sted i Stjørdal).

NORDSTJERNA
Når jeg finner Karlsvogna på himmelen, peiler jeg ut Nordstjerna. Nordstjerna er den viktigste stjerna på nattehimmelen. Den ligger alltid i Nord, og brukes ofte når en skal orientere seg til lands, vanns og i luften med. Spesielt sjøfarende har bruk denne stjerna for å finne rett retning. Den kalles også Polarstjernen, Stella Polaris eller bare Polaris.

Dersom du bruker de to stjernene Merak og Dubhe, «forran på vogna» i stjernebildet Karlsvogna, og trekker en strek (som er fem ganger lengden mellom Merak og Dubhe) oppover fra disse to, kommer du til Nordstjerna.

Hovedbildet (bildet over) er tatt 13. august 2012, kl. 03:05, ved Steinvikholmen i Stjørdal kommune.
med Nikon D60, F3,5, 10 s, 11mm, ISO 400, Auto hvitbalanse

Hvis du ikke ser Nordstjerna på bildet her anbefaler jeg at du går ut, og ser opp på nattehimmelen, og gjør denne øvelsen. Da bør du finne den.

Når du finner Nordstjerna, ser du at den nesten ligger litt alene i et lite område. Kanskje noen få meget svake stjerner i umiddelbar nærhet. Det er nesten litt kult å tenke på at Jordaksen peker omtrent rett på Nordstjerna, i løpet av døgnet snurrer stjerna rundt , bare 1 grad fra den geografiske Nordpolen.

Astroweb får du tips om en god innstilling på kameraet for å ta bilde av stjernebilder; blenderåpning på 2.8, og ISO 1600, og maks 25 sek lukketid for å unngå stjernespor, forutsatt at du bruker vidvinkel. Bruk stativ og fjernkontroll, for å unngå bevegelse i kameraet når du tar bilde.

Hvis du prøver å ta stjernebilder, er det veldig hyggelig om du deler noen bilder på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser, og skriver litt om din er faring. Litt stemnings beskrivelse samtidig skader ikke.

6 tanker om “Den letteste og den viktigste

  1. Polaris ligger jo i vesle bjørn.I en mindre karlsvogn på en måte. Den ligger ikke alene?

    Likt av 1 person

    1. Takk Renate 🙂 ser at det var upresist! Når du ser raskt på den, fra et sted med mye lysforrurensning (som her jeg bor), så ser det slik ut – siden de andre stjernene i det stjernebildet lyser forholdsvis svakere.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close