Når blir det nordlys?

I blogginnlegget «Hvorfor blir det Nordlys?» beskriver jeg de prosessene på sola som skaper nordlys hos oss. Dersom du lurer på noen av uttrykkene og ordne jeg bruker i innlegget under, kan det være lurt å lese gjennom «Hvorfor blir det Nordlys?«. I dette innlegget vil jeg ta for meg nordlysvarsel, og hvilke nettsider jeg bruker for å holde meg oppdatert på solaktivitet som gir meg informasjon om relevant aktivitet på sola.

Vi er i gang med solsyklus 25. Denne vil vare i omtrent 10 – 11 år fremover. Om 5-6 år vil solsyklusen være på topp, vi vil kunne se mange solflekker på solens overflate, og vi vil oppleve hyppigere nordlys her hos oss. For å være godt forbered på dette, kan det være lurt å sette seg inn i målinger som gir informasjon om kommende nordlysaktivitet.

Under kan du fylle inn e-post adressen din, og få de nyeste blogginnleggene rett hjem i e-postboksen din.

For det første bør du følge med på solskiven. Jo flere solflekker, jo større disse er – jo større sannsynlighet er for en FLARE med CME. Derfor må du også følge med på X-Ray Flux. På denne målingen fra NOAA’s National Weather Service, ser du bakgrunnsstøy og flare. Jo større flare, og jo mer jordrettet denne er, og jo større CME – jo mer nordlys får vi her hos oss. Det kan ta tre dager fra et utbrudd på solen, før CME kommer til jorda.
B-flare – regnes som liten, og skaper sjeldent noe ekstra nordlys hos oss.
C-flare – er en middels flare, som i noen tilfeller kan gi noe nordlys hos oss.
M-flare – er en noe større flare, som gir oss nordlys når den er jordrettet.
X-flare – Er en stor flare, som gir oss veldig bra nordlys

Det kan også være lurt å følge med på om det er noen koronale hull på solen. Jeg har linket til nettsiden spaceweatherlive, som er en komplett side for de som er spesielt glad i nordlys. Jo større jordrettet koronale hull, jo større sjanse for raskere solvind, som gir noe ekstra nordlys.

Når jeg ser at det har vært et utbrudd, og det er jordrettet, bruker jeg å legge noen ord om det ut på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. I tillegg til å følge med på disse flare-målingene og oversikten over koronale hull på sola, følger jeg nettsiden spaceweather. Denne siden er svært oppdatert og forklarer godt hva som er på gang, og når vi kan forvente at nordlyset kommer til oss. I tillegg kan det være lurt å se på tredagersvarselet som ligger ute på flere gode sider. Du kan også følge 20 dagersvarsel – men de trenger nødvendigvis ikke være presise. WSA-Enlil Solar Wind Prediction legger ut animasjoner for CME, hvordan og når den treffer jorda, eller eventuelt bommer. Den beregner også trolig max solvindstyrke. Det lønner seg å ta en titt på denne, når du vet at det har vært en CME.

Det er litt gøy å vente på en CME, ekstra solvind fra koronale hull eller CIR. For meg er det spennende å se på målingene, hvordan de endrer seg fra minutt til minutt. Dette kalles vel å være nerdete….
Det er ikke alltid at en CME treffer jorda som forventet – men det en del av gamet. Men gøyest er det jo, når CME treffer med stor kraft, og går over / blir større enn de varsler som er gitt. I allefall er de gøyale for oss som er interessert i å se Nordlys. Noen ganger kan det være skadelig med mye nordlys. En geomagnetisk storm kan blant annet gi feil kompasskurs, slå ut strømforsyninger, og være skadelig for satellitter og romstasjoner.

Et Nordlysvarsel er ikke alltid nøyaktige, og gis ofte med +/- 6 timers nøyaktighet. Hvilke målinger en bør ha et øye på den kvelden en venter at nordlyset skal komme, skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg.

Hvis du tar nordlysbilder, er det veldig flott om du deler det på Laffens Astronomiske Opplevelser.

Nordlysbildet som følger dette blogginnlegget er tatt i Stjørdal 13 oktober 2016 kl 18:36.
med Nikon D7000, F3,5, 1,3 s, 10mm, ISO 1600, Auto hvitbalanse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close