Regnbuen🌈

Jeg elsker optiske fenomen. Regnbuen er et produkt av sollysets refleksjon, brytning og spredning inne i en regndråpe. Derfor er dette et optisk fenomen.

Regnbuen har ofte dukket opp det siste året (under Covid-19 pandemien) – som et symbol om håp om at alt blir bra. Et symbol på et håp om at vi skal komme tilbake til normal tilstand igjen. Vi har vel alle, på en eller annen måte hørt om at dette også var et symbol, et håp, i bibelhistorien om Noah, storflommen og arken. Det er kanskje ikke så rart at mange mennesker har regnbuen som et håpssymbol. Regnbuen dukker alltid opp i brytningen mellom regnvær og sol, og uten både sol og regn finner du ikke regnbuen.

Å ta bilde av regnbuen er en takknemlig oppgave. Her kan du komme langt med å bruke autoinnstilling, og fokus på noe lang borte. Derimot kan en jobbe med motivet. Lag en komposisjon, som gjør bildet ditt mer interessant, som hever bildet. Hvis du har med deg personer som kan være med på motivet, som peker på det du vil fremheve, holde hender, et barn som leker, eller noen som holder en paraply med sterke farger. Her er det bare å bruke fantasien.
Alternativt kan du bruke naturen selv for å skape en spennende sammensetning. Jeg fant tilbake til dette treet ved kirkeveien da jeg skulle ta dette bildet av regnbuen April 2018, og syntes det fungerte temmelig flott.

Dette bildet tok jeg i april 2018. Har du forresten lest mitt blogginnlegg «Månehalo«?
Der kan du lese om første gangen jeg la merke til dette treet ute på et jorde ved Kirkeveien i Stjørdal.

Bildet over er tatt med Nikon D7000, F4,8, 1/1000 sek, 195mm, ISO 450, Auto hvitbalanse

For å ta bilde av hele regnbuen med et speilreflekskamera, må de aller fleste ha vidvinkel. På bildet under, er jeg på Høljesbanen hvor den svenske VM runden i Rallycross avholdes årlig. Her har jeg brukt et 10mm objektiv. Tross det, får jeg ikke med hele den ytre regnbuen. Visste du forresten at området mellom den indre bue (nr 1) og regnbue nr 2, kalles Alexanders bånd. Det var nemlig Alexander av Aphrodisias som beskrev dette området først, allerede i år 200.
Legg også merke til at fargene i regnbue nr 2 er satt opp i motsatt rekkefølge i forhold til regnbue 2

Regnbuen har mange former, og det var ikke intensjonen å gjøre et skikkelig dypdykk i det, denne gangen. Jeg anbefaler derimot et dypdykk i siden om regnbuen hos Atmospheric Optics, som har lagt ut klikkbare bilder av ulike regnbue-effekter. Her kan du kan lære enormt mye – og finne ut hva du skal se etter.

Men hvis du en gang ser en klar og fin regnbue, skal du ikke bare ta bilde av det – men også sette deg ned, og nyte synet. For med alle fargene, og skiftene intensitet i disse – er dette et nydelig optisk fenomen. Og inne i regnbuen kan du se et annet fenomen, nemlig regnbuehjulet. Det kan du se når himmelen er delvis skyet og slipper sollyset i varierende grad inn i regnbuen. Noen ganger, når skyene beveger seg raskt over himmelen, ser det ut som om regnbuehjulet roterer.

Dersom du tar bilder av regnbuen, er det flott om du vil dele dette på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Dette er jo ikke Astronomi, men kan likevel være en astronomisk opplevelse! På denne facebooksiden skriver jeg ofte noe om værfenomener, skyer, lyn og torden, og annet som havner utenfor temaet astronomi.

Alt blir bra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close