Kassiopeia

Kassiopeia er et lett gjenkjennelig stjernebilde på himmelhvelvingen. Dette stjernebildet ligger omtrent på andre siden av Nordstjernen i forhold til stjernebildet Karlsvogna. Dersom du leser mitt blogginnlegg om «Den letteste og den viktigste«, ser du hvordan du finner Karlsvogna og Nordstjernen.

Kassiopeia er svært karakteristisk. Det består av fem hovedstjerner som danner en litt skjev W som er lett å finne, når en bruker Karlsvogna og Nordstjernen som utgangspunkt. Men det er også sånn at det er lett å finne den på himmelen, spesielt når du vet hvor den vanligvis ligger. Kassiopeia ligger i Melkeveien, og så langt nord på himmelen at det aldri går ned under horisonten her fra Norge. Stjernebildet inneholder noen flotte dobbeltstjerner og variable stjerner, samt noen rimelig bra stjernehoper.

Hovedbildet er tatt fra hytta ute i Åsenfjorden, 24 april 2011,
med Nikon D60, F.8, 38,9 s, 35mm, ISO 800, Auto hvitbalanse

I følge Greske mytologi var Kassiopeia gift med kong Kefevs i Etiopia, og mor til Andromeda. Hun endte som sine dager som stjernebilde, plassert med hodet ned halve året som staff for sin forfengelighet.

Jeg synes jo stjernebildet Kassiopeia er vakkert. Litt fordi det er lett å finne/kjenne igjen den karakteristiske formen, men kanskje mest for navnet stjernebildet har fått. Men det er jo selvfølgelig vakkert å se denne formasjonen, når en befinner seg på et mørkt sted – uten lysforurensning – i forkant av en nattehimmel med skikkelig dyp blå dybde – hvor du også ser alle de små svake stjernene rundt. Det er ikke ofte jeg fotograferer dette stjernebildet, men det er dette stjernebildet sammen med Karlsvogna jeg alltid ser når jeg er ute om kveldene. Kjent og kjært.

Hvis du en gang tar jobben med å fotografere Kassiopeia, og legger inn linjene mellom stjernene – for å bli litt mer kjent med dette stjernebildet, så er det fint om du vil dele det på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.

På Astroweb får du tips om en god innstilling på kameraet for å ta bilde av stjernebilder; blenderåpning på 2.8, og ISO 1600, og maks 25 sek lukketid for å unngå stjernespor, forutsatt at du bruker vidvinkel. Bruk stativ og fjernkontroll, for å unngå bevegelse i kameraet når du tar bilde.

Hos Illustrert vitenskap kan du finne litt mer om dette stjernebildet, sammen med et klikkbart bilde hvor du får frem informasjon om hver enkel stjerne i Stjernebildet.

J-P Metsavainio har jobbet med å ta svært detaljerte og dype bilder av området som Kassiopeia ligger i, i flere år og resultatet er svært imponerende. 

1 tanke om “Kassiopeia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close