Stjernebildet Svanen

Dette er 2 i 1, stjernebildet. Dersom du finner Kassiopeia på stjernehimmelen, og ser til høyre for den, finner du raskt hodet og kroppen til Svanen. På latinsk heter dette stjernebildet Cygnus. Hodet er stjernen Deneb, og kroppen er det vi også kaller Nordkorset, tilsammen 9 stjerner danner stjernebildet. Svanen ble beskrevet av den greske astronomen Klaudios Ptolemaios allerede i år 148 etter Kristus.

Foto: laffen Jensen

Svanen «flyr» på en måte mot Kassiopeia. Som Kassiopeia, ligger svanen i Melkeveien som går som en sti over nattehimmelen. Melkeveien ser du veldig godt om du er på et sted uten lysforurensning. Hvis ikke, så kan kan du bruke Kassiopeia og melkeveien til å finne melkeveien.

Den vanligste myten om dette stjernebildet er fra Gresk mytologi; Svanen er Zevs i forkledning. I denne forkledningen forførte Zevs dronning Leda fra Sparta i. Etter denne hyrdestunden nedkom dronning Leda med et egg med to tvillinger.

Les også om stjernebildet Kassiopeia og Karlsvogna.

Astroweb får du tips om en god innstilling på kameraet for å ta bilde av stjernebilder; blenderåpning på 2.8, og ISO 1600, og maks 25 sek lukketid for å unngå stjernespor, forutsatt at du bruker vidvinkel. Bruk stativ og fjernkontroll, for å unngå bevegelse i kameraet når du tar bilde.

Hvis du prøver å ta stjernebilder, er det veldig hyggelig om du deler noen bilder på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser, og skriver litt om din er faring. Litt stemnings beskrivelse samtidig skader ikke.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close