Blir det Nordlys i kveld?

Du kan selv finne ut om forholdene ligger til rette for nordlys til kvelden, uten ved hjelp nordlysvarsler eller nordlysapper. Det kan selvfølgelig være en fordel å vite hvordan nordlyset oppstår, og om det har vært noen hendelser på sola som kan lage noe ekstra nordlys her på Jorda. Men hvis du følger et par nettsider, kan du enkelt se om forholdene er gode med hensyn til om det blir nordlys i kveld. Du kan også se nøyaktig når nordlyset kommer – bare ved å se på noen enkle kurver.

Nordlys styrke Kp7 over Stjørdal, 7. oktober 2015. Foto: Laffen Jensen

Det er 2 (3) størrelser du kan starte med å se på, når du tenker deg ut på nordlyssafari. Disse kan du gjerne følge med tidlig på dagen.

1. Solvindhastigheten har stor betydning for nordlyset. Jo høyere solvind, jo bedre.
200-400 km pr sekund er lav solvindhastighet, og gir sjeldent nordlys
400-500 km/s er middels solvindhastighet, kan gi bra nordlys
500-1000 km/s er bra solvindhastighet, kan gi veldig bra nordlys
Best er det likevel i overgangen til høyere solvind. Går hastigheten fra f.eks 275 km/s til 450 km/s, kan det bli veldig bra og aktivt nordlys utpå kvelden
2. Bz (Interplanetarisk magnetfelt) sier noe om vårt magnetiske felt. Forenklet kan en si at negativ Bz (Bz peker sør), åpner vårt magnetiske felt opp, slik at ladede partikler fra solen lettere slipper inn. Jo mer negativ Bz er (jo lengre sør den peker), jo flere ladede partikler slipper inn. For å følge disse målingene, kan du for eksempel se på nettsiden spaceweatherlive.
3. Solar wind density. På nettsiden til spaceweatherlive kan du også lese verdien på tettheten for ladede partikler. Her gjelder det å ha høyest mulig. Over 10 p/cm3 er bra, over 20 p/cm3 er høyt og enda bedre.

Merk at dette ikke er absolutt, selv om disse to ikke er optimale, kan det likevel bli nordlys. Merk også at jeg har utgangspunkt i Midt-Norge. Størrelsesforholdene vil variere i forhold til hvilken landsdel du bor i. Men jo bedre disse målingene er, jo større sjanse er det for Nordlys.

Mens jeg skrev dette blogginnlegget kom jeg over en Australsk nettside, Space weather Service, jeg ikke har vært inne på før. Den sammenstiller solvindhastigheten og Bz i en graf, slik at en lettere ser hvilke kombinasjoner som er bra – samtidig som at den legger inn nåværende verdi.

Her ser ser vi at med en solvind på 378 km/s, en bz på -1, og 5 partikler pr. cm/3, har vi et gult varsle for nordlys (hvor grønt er dårlig og rødt er bra mht nordlysforhold).

Når du har bestemt deg for at du skal ut på nordlysjakt, kan du også følge med på en ekstra måling. Det er geomagnetiskmåling, som måler geomagnetisk aktivitet på bakkenivå, og forteller deg nøyaktig når det er nordlys i luften over deg. Den skal jeg fortelle mer om på et senere blogginnlegg.

Kom gjerne med kommentarer dersom du har noen spørsmål, eller vil at jeg skal utdype noe her. Se helt nederst på siden, så finner du hvor du kan legge inn kommentarer. Så er det fint om du deler innlegget, slik at flere får lære om hvordan de skal finne nordlyset. Til sist er det veldig hyggelig med mange LIKES 🙂 Ha en fin nordlysjakt!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close