Nordlys

Den aller beste indikasjonen på at det kan være nordlys i luften over deg, er å følge med på geomagnetisk målinger. Tromsø Geophysical Observatory har en oversikt over Realtime magnetogram, som følger geomagnetisk målinger over store deler av nordlige halvkule. For Norges del, finner du målinger fra Karmøy og Harestua i sør til Ny Ålesund og Longyearbyen i nord.

Null nordlysaktivitet over Trøndelag søndag formiddag, 24. januar 2021

Du må velge den målingen som gjøres nærmest der du bor, gjerne nord for der du bor – slik at du får en indikasjon om nordlyset er på vei – FØR det kommer til deg. Jeg for min del, følger geomagnetisk måling fra Rørvik i Trøndelag. Her kan det være fint med en mer inngående forklaring. Derfor tok jeg kontakt med Dr. Magnar Gullikstad Johnsen, Tromsø Geophysical Observatory, UiT – The Arctic University of Norway – som forklarer denne oversikten slik:
DHZ er de tradisjonelle komponentene man måler jordas magnetfelt i, 3 komponenter for å måle i 3D. D er deklinasjon, eller misvisning, dvs. retningen av magnetfeltet i horisontalplanet (kompasset peker i denne retningen). D er en vinkel. H er styrken av magnetfeltet langs D og Z er vertikalkomponenten, hvor positiv retning er nedover. H og Z måles i nanoTesla.
Vanligvis ser vi på H for å vurdere nordlysets aktivitet, siden de tilknyttede strømmene i ionosfæren beveger seg i øst-vestlig retning. Øst gir positivt utslag på H og vest gir negativt utslag.
 Som regel brukes DHZ, DIF eller XYZ. Her finner du en god figur fra WTC for Geomag, Kyoto:

Kort sagt – når det er kraftige utslag på geomagnetisk måling, er det Nordlys i luften over.

Når jeg vet at det er noe ekstra nordlys på vei, følger jeg alltid geomagnetiske målinger fra Rørvik. Da vet jeg nøyaktig når nordlyset kommer til Trøndelag. Dette er veldig pålitelig. Her kan jeg også følge nordlysets tre faser; nordlysbuen, dansende nordlys, utvasket nordlys. Jeg kan i etterkant sjekke hvor mange nordlystopper vi hadde i løpet av natten.

7 oktober 2015 hadde vi Kp7 nordlysstorm (G3). Bildet under, ble tatt kl. 19:50 samme kveld. Merk at magnetogrammet viser UTC tid, og ligger derfor en time bak norsk tid i oktober.

Bildet er tatt fra Gevingåsen i Stjørdal, med utsikt over Stjørdal by.

Hvis dette blir for komplisert, er det jo enklere, men like greit å ta i bruk nordlysapper. Dette skal jo være gøy! God nordlysjakt.

5 tanker om “Nordlys

  1. Supert! Jeg har alltid lurt på hva de bokstavene står for. Kanskje kunne du skrevet et innlegg om hvordan vi kan tolke grafene, slik du har gjort for fart, bz og density?

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close