Orion, Sirius og Pleiadene

Orion er mitt favoritt stjernebilde. Stjernebildet har fått sitt navn etter Orion i Gresk mytologi, hvor han var en halvgud som levde som jeger. Da Orion døde etter et skorpionbitt (i en av historiene), plasserte Zevs Orion på stjernehimmelen sammen med hunden Seirios (Sirius, «hundestjernen»). I bibelen nevnes stjernebildene Orion og Pleiadene av Moses (eller av Salomo selv) i Jobs bok kapittel 38 vers 31, 1500 år (ev 1000 år) før Kristi Fødsel.

Foto: Laffen Jensen 2013

Hovedbildet (bildet over) er tatt 18. januar 2013, kl. 00:59, ved Steinvikholmen i Stjørdal kommune.
med Nikon D60, F3,5, 30 s, 12mm, ISO 400, Auto hvitbalanse

Jeg synes dette er utrolig flott stjernebilde. På høsten ser jeg dette bare veldig sent på natten, mens etter nyttår kan stjernebildet sees tidlig på kvelden. Dette stjernebildet er lett å se, og lett å kjenne igjen. De tre klare stjernene (Alnitak, Alnilam og Mintaka) som danner Orions belte er svært karakteristisk, og med slira hengende under beltet – ser vi at dette er en skikkelig jeger. Han har buen klar i den ene hånda, og pilene i den andre. Den venstre akslingen til Orion er den gigantiske stjernen Betelgeuze (avledet av Arabisk og betyr kjempens skulder), og den stjernen er så stor at dersom den ble byttet ut med vår sol, ville den strekke seg ut forbi banen til Jupiter.

Stjernen Sirius er den mest lyssterke stjernen på himmelen. Jeg har gjennom facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser fått inn mange spørsmål om denne – hvor også noen tror at dette er en UFO. Grunnen til dette er at stjernen befinner seg helt i horisonten, og på grunn av at lyset fra denne stjernen må gjennom mange luftlag før vi ser den, blinker den raskt i mange farger.

Stjernebildet Pleiadene er bare helt utrolig vakre. Så blå, og nesten litt svake å se til, henger de der på skrå til høyre over Orion. Pleiadene kalles også Sjustjernene, og kan til forveksling se ut som en liten Karlsvogn.

Bildet over er tatt 25. oktober 2012, kl. 04:59, fra kjøkkenvinduet hjemme på Hognesaunet i Stjørdal.
Denne natten hadde vi mye rødt nordlys – noe som var en helt utrolig opplevelse å få se. Dette har jeg bare opplevd 2-3 ganger etter at jeg startet med Nordlysjakt i Stjørdal.
Bildet ble tatt med Nikon D60, F4, 30 s, 18mm, ISO 800, Auto hvitbalanse

Astroweb får du tips om en god innstilling på kameraet for å ta bilde av stjernebilder; blenderåpning på 2.8, og ISO 1600, og maks 25 sek lukketid for å unngå stjernespor, forutsatt at du bruker vidvinkel. Bruk stativ og fjernkontroll, for å unngå bevegelse i kameraet når du tar bilde.

Hvis du prøver å ta stjernebilder, er det veldig hyggelig om du deler noen bilder på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser, og skriver litt om din er faring. Litt stemnings beskrivelse samtidig skader ikke.

1 tanke om “Orion, Sirius og Pleiadene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close