Fullmåne

I morgen kveld kl. 20:16 er det fullmåne. Fullmånen i januar kalles ulvemåne, men har også mange andre navn som snømåne, lang natts måne eller stillemåne. Månen kommer opp over horisonten allerede kl. 14:41 i Stjørdal torsdag – men vi må regne noen minutter ekstra, da månen står opp i nord-øst hvor vi har en del fjell her hos oss.

Timeanddate er en nettside med utrolig mye informasjon om sol, måne og meteorskurer – bare for å nevne noe. Jeg bruker denne nettsiden mye for å finne ut av når det er fullmåne, eller hvor mye månen er opplyst enkelte kvelder. Earthsky skriver også mye om januarfullmånen som er verd å studere litt ekstra.

På bildet ser vi superfullmånen 3. januar 2018, på vei ned i nordvest kl. 09:43.
Bildet over er tatt med Nikon D7000, F5,6, 1/640 sek, 105mm, ISO 1600, Auto hvitbalanse

Jeg synes det er best å ta bilde av månen i dagslys eller før det blir svarte natta i allefall. Jo mer lys det er rundt månen, jo lettere synes jeg det er å ta bilde av månen. Så er det også slik at månen virker mye større, jo nærmere horisonten den er. Dette kalles måneillusjon, noe som NRK skriver litt om.

Dersom du vil lære litt mer om hvordan du kan ta gode bilder av månen kan du blant annet lese om dette i bloggen til Egil Sæbø. Om du lurer på hvor månen kommer opp over horisonten, kan jeg på det varmeste anbefale appen Sky Map. Denne appen er et «must» for en hobbyastronomfotograf. Denne appen lærer deg også navnene på de ulike stjernebildene, og du kan finne navnet på de forskjellige stjernene og planetene du ser på himmelen. Det er bare å holde opp mobilen mot det du ser, så finner du mer informasjon om objektet i Sky Map.

Håper du finner månen i morgen kveld, og del gjerne månebildene dine på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.

1 tanke om “Fullmåne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close