Perlemorskyer

Perlemorskyer er noe av det vakreste jeg ser på himmelen. Disse Polar stratospheric clouds (kalles også nacreous clouds, eller mother-of-pearl clouds) dannes svært høyt oppe i atmosfæren, i stratosfæren 25-30 km over bakkenivå. For at skyene skal dannes, må det være ekstremt kaldt – under 78 kuldegrader. I stratosfæren er det normalt rimelig tørt, så for at skyene skal dannes – må det være tilført noe fukt opp i dette luftlaget. Perlemorskyene dukker gjerne opp i forbindelse med en storm, eller kraftige lavtrykk – som pusher fuktig luft opp i disse høydene. Denne fuktigheten blir til iskrystaller, som sollyset brytes gjennom. Derfor er dette også et optisk fenomen. Skyene er lettest å se ved solopp- og nedgang.

På bildet ser vi Polar stratospheric clouds over Stjørdal på formiddagen kl. 10:53, nyttårsaften 2016. Da hadde vi sett perlemorskyer hver dag i romjula.
Bildet over er tatt med Nikon D7000, F5,6, 1/3200 sek, 34mm, ISO 400, Auto hvitbalanse.

Perlemorsskyer spiser ozonlaget vårt til frokost og til kvelds. Ozonlaget beskytter oss mot UV-Stråling fra sola, og derfor bør du begynne å smøre huden med solkrem når disse skyene dukker opp. Ut fra dette kan det vært lurt å blant annet følge målinger av ozonlaget vårt hos Norsk institutt for luftforskning, for å finne ut når det er gode forhold for disse skyene. Når målingene her faller under middelverdien, kan du begynne å sjekke himmelen for perlemorskyer.
Du kan også følge ozonmålinger fra National Aeronautics and Space Administration, Goddard Space Flight Center. I tillegg kan du følge Windy, for å se om det er noe passende vær på gang.

Linseskyer og cirrusskyer kan til forveksling være lik perlemorskyer, men dannes mye lengre ned i atmosfæren (og er ikke like praktfull, spør du meg….).

Bildet over fikk noe oppmerksomhet, da jeg publiserte det. Det er jo litt gøy. Earthsky brukte det som hovedbilde 2 januar 2017 i en artikkel på sin hjemmeside. I tillegg delte Earthsky bildet 2 ganger på sin facebookside, 3. januar og 7. januar. Her fikk bildet til sammen 3 500 likes, og ble delt nesten 670 ganger. Det ble også fanget opp av en Polsk TV kanal (værside). I januar i 2020 hadde vi også mange dager med perlemorskyer over Trøndelag, og da hadde jeg en liten prat med lokalavisen Bladet.
En annen har fått mer oppmerksomhet, etter at han malte bildet «Skrik». Kanskje var det perlemorskyer Edvard Munch malte på sitt bilde i 1892.

Dersom du skulle være så heldig å oppdage disse skyene, anbefaler jeg at du tar en pause i hverdagen. Parker bilen, skipp det tv-programmet du tenkte å se, dropp den handleturen – og ta turen ut, godt påkledd – for å nyte dette vakre fargespillet. Det kan være en sjelden mulighet. Erfaringsmessig er det høysesong nå.

Slik opplevde Maria sitt første syn av Perlemorsky i 2016

Og tar du bilder av disse skyene, er det veldig hyggelig om du vil dele de på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.
Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close