Fullmånen i Januar 2021

Hadde sannelig en flott morgen i går kl 09:00, litt for sent med tanke på at jeg egentlig skulle begynne på jobb. Da jeg sto opp, var fullmånen på vei ned i nordvest. Månen var så utrolig fascinerende, der den hang på himmelen. Og, som jeg skrev litt om i blogginnlegget for to dager siden, så virker månen så utrolig stor når den henger lavt i horisonten. Landskapet var dekket av nysnø, og det var rimelig stille og rolig ute, i forhold til at det var en vanlig skole/arbeidsdag.

Da jeg så månen, tenkte jeg at det var bare å handle raskt. Rett opp av senga, og rett i overtrekksbukse og vinterjakken. Så var det å finne kameraet – Sony-en var som vanlig tom for strøm……kjip greie….flere som opplever det? Så da var det bare å løpe opp i 2. etg, for å finne mitt Nikon D7000 som alltid er klart, og finne frem en zoom-linse, og løpe ut på trappa. Med andre ord, ikke godt forberedt – og ikke gjennomtenkt med hensyn til billedkomposisjon. Men ble greit nok, likevel. For meg handler det mest om å dokumentere.

På bildet over, var månen 99,6 % opplyst. Dersom du slår opp på nettsiden timeanddate.com finner du ut hvor mye av den delen av månen som vender mot jorden, er opplyst . Men du kan også sjekke dette i programmet Stellarium, som kanskje er enda bedre.

Det som ikke kommer så godt med på bildet er at månen ligger i et rosa belte. Dette beltet er faktisk skyggen fra jorda og kalles Venusbeltet. Det er bare så utrolig vakkert!

Måtte jo også ta bilde med mobilkameraet (Samsung S20), men da kommer ikke måneoverflaten frem – bare en rund greie på himmelen liksom.

Tilbake til Nikon D7000.

Vanskelig å få et klart bilde av månen, selv om du zoomer inn (her 300mm). Noe av grunnen til det er at lyset fra månen brytes gjennom luftlag. Ikke rakk jeg å ta med meg stativet heller, noe som forklarer resten, tenker jeg.

Jeg begynte jo å jobbe noe seinere denne torsdagen, litt for seint våken – og plutselig opptatt med å ta bilde av månen, men det er jo noe av fordelen med hjemmekontor. Jeg fikk jo sannelig tatt igjen dette på ettermiddagen. Grunnen til det var at preses i Den Norske Kirke hadde sendt, hele kirkenorge, en intern mail om at en skulle gå i gang med å vurdere å utsette vårens konfirmasjoner til høsten (pga smittesituasjonen for korona). Siden jeg til daglig jobber som konfirmantlærer (kateket), fikk jeg det ekstra travelt. Heldigvis har jeg gode prestekolleger å tenke sammen med, så i løpet av dagen fikk vi informert alle konfirmantforeldre om at vi var i tenkeboksen, og at vi ønsket tilbakemeldinger fra foreldre om hva de syntes om dette. På toppen av dette jobber vi stadig med å lage nye koronavennlige opplegg for konfirmantene, i stedet for det som egentlig er planen for konfirmantene på denne tiden av året. Menmen – slik er det vel for mange av oss. Hjemmekontor, annerledes og krevende hverdag, lite sosialt, møter på teams, kanskje permittert fra jobb osv.

Håper du også fikk et flott bilde av månen. Del gjerne på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close