Stjernebildet Løven

I kveld, 30. januar, vil månen stå rett under stjernebildet Løven, derfor kan det være en ide å ta turen ut i kveld for å lokalisere Løven. Samtidig vil det være litt vanskeligere å se dette stjernebildet, når solen står nesten foran stjernebildet.

Ifølge et gresk sagn er Løven den nemeiske løve, kjent fra Herakles-myten (fra Store Norske Leksikon)

Bildet over er tatt 11. november 2011, med Nikon D60, F4, 10 sek, 18mm, ISO 800, Auto hvitbalanse. Her kan vi se at planeten Mars står i nærheten av stjernen Regulus, som er den stjerna som lyser sterkest i stjernebildet Løven.

Normalt liker jeg ikke bilder som er tilført noe. Jeg synes det er helt i orden å justere fargene og skarpheten noen, slik at bilde blir mer slik du kunne se det med egne øyne. Jeg tenker også at det er nødvendig å ta bilder med lang eksponering, for å få frem lys (i for eksempel Nordlyset) som jeg ikke ser selv. Men jeg har altså ikke sansen for bilder som er manipulert – hvis en for eksempel har bilde av månen og legger på et fly rett foran – for å gjøre det mer interessant (blinkskudd).

Likevel gjør jeg et lite forsøk på å manipulere bildet over, slik at du kan se hvordan det kan se ut i kveld – hvis du tar bildet av stjernebildet løven. Under kan du se det første bildet, kombinert med et månebilde jeg tok 11 februar 2017. Da var månen 99,1% opplyst, og sto nærmere stjernen Regulus, enn den vil gjøre i kveld. I kveld vil månen være 94,7% opplyst. I tillegg ser du månen med betydelig overdreven størrelse.

For å leke meg med bildene, har jeg brukt et gratisprogram som heter PhotoFiltre.

Dersom du tar turen ut i kveld, og tar bilde av månen og stjernebildet Løven, er det veldig gøy om du vil dele bildet på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Det hadde også vært gøy om du brukte PhotoFiltre (eller noe tilsvarende) for å legge inn streker mellom stjernene i stjernebildet Løven

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close