Nordlys gir opplevelser

Jeg har vært ute utrolig mange kvelder, for å fange nordlyset på film (brikke). Nordlyset kan gi oss mange flotte friluftsopplevelser, og noen er så spesielle at de gir en minne for livet.

En gang da jeg var på nordlysjakt på gammelveien opp mot Hegra, fant jeg et sted (en avkjørsel) – uten for mye lysforurensning (i umiddelbar nærhet), og siden nordlyset hadde blusset opp- tenkte jeg at jeg måtte stopp og ta oppstilling her. Dessverre forsvant nordlyset, før jeg fikk satt opp stativet – og lagt inn de rette innstillingene. Men mens jeg står der og speider, kommer en bil (jeg tror det var en Caravelle) sakte kjørende på veien – og stopper med siden til i innkjørselen. Så kommer et skarpt lys fra siden av bilen – mens en stemme sier «Hva gjør du her».
Innkjørsla viste seg å være til et inngjerdet område, og det sto en del anleggsutstyr på innsiden av portene. Bilen var en politibil, og politiet lurte hvorfor jeg hadde tatt oppstilling akkurat på dette stedet. Jeg prøvde så godt jeg kunne å forklare (litt overrasket) at jeg tok bilde av nordlyset…….(og akkurat da var det selvfølgelig ingen nordlys på himmelen). Ut i fra at jeg var godt utstyrt med et par Nikon speilreflekskamera, stativ og flere objektiver – ble jeg etter hvert trodd. Jeg ser jo så uskyldig ut….

En annen gang tenkte jeg meg opp på Forbordsfjellet. Jeg betalte bompenger og kjørte opp. Jeg så at det var noen militære biler på vei ned fra fjellet, da jeg kjørte opp, men tenkte ikke noe videre over det. Jeg kom opp på fjellet, parkerte og begynte å rigge opp kameraet. Da kom 3 karer i militære klær, og med noe som kunne ligne AG3 geværer.
Jeg har selvfølgelig respekt for militære, men lurte selvfølgelig på hvorfor de var på Forbordsfjellet denne kvelden. Men da de kom bort til meg, og bare ga meg en kort beskjed; «Du har ikkeno å gjørra her», tenkte jeg at dette var litt merkelig. Det hadde ikke vært skiltet noe om at dette var et øvingsområde, og ingen informasjon der jeg betalte for å kjøre opp – om at det var noe på gang denne kvelden. Jeg sa derfor at jeg bare skulle ta noen nordlysbilder. Jeg fikk igjen beskjed om jeg ikke hadde noe her å gjøre.
Samtidig kom det noe befal gående mot oss fra den andre retningen på veien (også bevæpnet)- og jeg henvendte meg til han og spurte om det var i orden at jeg forflyttet (bilen, kameraet og meg) til den andre siden av området oppe på fjellet. Men denne personen sa bare akkurat det samme «Du ha’kke noe her å gjøre». «Okai» svarte jeg bare, pakket og dro nedover igjen. Jeg innså jo at jeg kanskje «hadde ikke noe der å gjøre» denne kvelden.

Forbordsfjellet. Foto: Laffen Jensen

Jeg har også blitt stoppet av Politiet for promillekontroll. Dette var også etter en tur på Forbordsfjellet. Det eneste jeg var ruset på, var selve nordlysopplevelsen. Jeg kjente politimannen som vinket inn forbipasserende – og jeg fikk en god prat med han (det var ikke mye trafikk da), mens hans kollega sto oppe på rasteplassen og ventet på flere å kontrollere. Jeg slapp å blåse alkotest denne kvelden.

Men den desidert flotteste opplevelsen jeg har hatt med nordlys, var under en KP6 (G2) geomagnetisk storm, trolig etter en X4,9 flare (utbrudd) på sola. Vi var flere som var på Midtsandtangen friluftsområde denne kvelden. Jeg var godt påkledd med flere lag, og foret kjeldress ytterst – for det var vanvittig kaldt denne natten. Vi så masse nordlys denne kvelden og natte, og nordlyset kom også i dyp synlig rød farge – noe som er svært spesielt (dette har jeg bare opplevd 6-7 ganger). Til slutt la jeg meg bare ned på ryggen i snøen, og så rett opp. Jeg tok samtidig bildet av nordlyskoronaen rett over meg, før jeg la fra meg kameraet – og nøt utsikten.

Nordlys sett fra Midtsandtangen friluftsområde. Foto: Laffen Jensen

I kveld, mandag 1. februar, venter vi på en Kp 5 (G1) nordlysstorm. I skrivende stund er himmelen klar, men noen små hvite dotter – dette ser lovende ut.

Del gjerne ditt nordlysbilde (gjerne med din historie/dine opplevelser) på facebooksiden Laffens Astronomiske opplevelser.

Les gjerne også «Hvilken nordlysapp«, så er du ekstra god forberedt til i kveld.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close