Nordlys ut av det blå

I går, onsdag 3. februar, fikk vi mer nordlys enn jeg hadde forventet. Jeg var fullt forberedt på at det kunne bli noe, i og med at vi fortsatt hadde en rask solvind – det eneste som manglet var at vi fikk et mer åpent interplanetariske magnetfeltet (IMF).

NOAA/SWPC meldte mulighet for Kp2, mens målinger havnet på Kp4 utpå kvelden. Solvindhastigheten holdt seg godt på mellom 500 – 550 km/s, og utpå kvelden gikk Bz til sør, og dermed fikk vi mer positive nordlysforhold. Underveis sjekket jeg også Kp-målinger ved Kiruna, som en kort tid viste Kp5. Når det blir slik – er det lurt å følge med på magnetometer-målinger. Altså geomagnetisk måling ved bakkenivå. Når det blir forstyrrelser her – vet vi at det er Nordlys i luften. Du kan lese mer om dette på blogginnlegget «Nordlys«.

Flere meldte tilbake på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser, at nordlysappene ikke varslet noen ekstra aktivitet. Det hadde vært interessant å høre om du også erfarte dette. Da vil jeg gjerne vite navn på appen, om du har muligheten til å legge inn hvor du er i verden – og om du kan se hvor appen henter data fra.

Her på Stjørdal ble det ganske bra etterhvert. Da jeg så at nordlysbuen kom over forbordsfjellet, var jeg raskt ute for å ta de første bildene. Det var kaldt, og jeg måtte en kjapp tur for å få på mer klær – samtidig som jeg fikk lagt ut et par bilder på facebooksiden. Deretter var det å komme seg ut igjen. Jeg greide ikke se eller ta bilde av det lilla lyset som nordlyset ofte går over i fra det grønne og oppover. Jeg synes heller ikke at nordlyset var skarpt, før jeg tok et bilde rett opp – men likevel, jeg har sett det bedre. Det var heller ikke så aktivt i bølgene – selv om det beveget seg. Samtidig var det jo mye nordlys. På slutten så jeg opp mot 4 nordlysbuer. Perioden med aktivitet var rimelig lang også – opp mot en halv time, før det roet seg. Ofte kan det være mye kortere – men dukke opp igjen flere ganger utover kvelden/natten, med 2-3 timers mellomrom.

Over her er noen resultater fra i går. Jeg hadde ikke forberedt meg på en langtur ut denne kvelden – så i mangel av bedre motiv, hoppet jeg selv foran kameraet på noen bilder. I tillegg har jeg justert fargene noe i Lightroom – slik at det ser mer ut slik jeg så nordlyset i går kveld.

Håper du også fikk en bra opplevelse i går. Del gjerne dine bilder på veggen på facebooksiden Laffens Astronomiske opplevelser. Og kommenter gjerne under bloggen her, de spørsmålene jeg tar opp i bloggen over bildene. Fint om du også vil følge bloggen.

3 tanker om “Nordlys ut av det blå

 1. Jeg fulgte med målingene, og så at det var mulighet for nordlys. Jeg ble også likevel «tatt på senga» over intensiteten på det. Appene varslet fra om nordlys først etter utbruddet.

  Likt av 1 person

  1. Fikk du med deg nordlyset i går? Det var jo nesten enda mer overraskende – Kp1, men kjempeaktivt noen minutter. Det er nok det som gjør jakten så gøy!!

   Likt av 1 person

   1. Jeg fulgte med i går også, og det ante meg at det kunne bli noe. Jeg var ute og så på den knallsterke buen, men tok ikke bilder. Jeg synes å ha sett før at det blir nordlys dagene etter det er meldt høy kp og vi likevel ikke får sterkt lys. Slik det har vært de siste dagene, med lilla vegg og svakt nordlys under.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close