Marslanding

Utrolig spennende å følge live sending fra NASA’s Perseverance Marslanding i kveld, torsdag 18. februar. Raketten med Mars-roveren ble skutt opp 30 juli 2020, og har siden da vært på vei mot Mars. Reisen har altså tatt hele nesten 7 mnd. Mye har selvfølgelig kunnet gå galt underveis – men dette er gjort før, og sjansen for å lykkes var derfor rimelig mye større denne gangen – i forhold til første gangen det ble sendt en rover til Mars.

For å korte ned ventetiden denne kvelden som landingen skulle foregå, hadde NASA laget forskjellige morsomme aktiviteter, hvor jeg blant annet fant en foto booth hvor en kunne legge inn selfie av deg selv på Mars. Det måtte jeg selvfølgelig teste ved hjelp av et nordlysbildet jeg tok av meg selv for noen dager siden. Her ser du resultatet:

Gøy å teste…!

Det som er ekstra spennende er at Norge er godt involvert i dette prosjektet. På roveren er det en norsk utviklet georadar som skal lete etter vann og liv. I tillegg skal norske Håvard Fjær Grip, som jobber ved NASA, fly verdens første romhelikopter en eller flere ganger i løpet av de første 30 dagene på Mars. Helikopteret er utstyrt med større rotorblader (i forhold til total vekt) enn det som ville vært nødvendig på Jorda. Grunnen til dette er at atmosfæren på Mars er ekstrem tynn, bare omtrent 1% tetthet av det vi har ved bakkenivå på Jorda.

Det er planlagt at Perseverance skal kjøre rundt på Mars, for å samle opp ca 20 geoprøver. Disse prøvene skal hentes i år 2031, for å bli tatt med tilbake til Jorda for analyser.

Cred: Nasa

I denne livesendingen kom mange barn med ulike spørsmål om prosjektet og om Mars underveis. Flotte spørsmål, og en nydelig måte å engasjere fremtidige romforskere og astronauter på.

De siste minuttene før landing fikk vi stadig rapport om landingsfartøyets «hjerterytme»- som kunne fortelle at sonen var «i livet» og at alt gikk etter planen. En del data om bevegelser, fart, tid og høyde kunne sees på skjermen, samtidig som det ble rapportert muntlig. Vi var derfor godt oppdatert hele veien. Ved inngangen i «atmosfæren» hadde sonden en fart på 100 km/s, men farten ble raskt redusert etterhvert som sonden nærmet seg bakken. Fallskjermen foldet seg ut som den skulle, og en kunne se/høre at de som satt i kontrollen applauderte. Radaren registrerte deretter ganske fort bakken, og landingsmotorene kom på som de skulle – for å redusere farten ytterligere. Til slutt fikk vi tuchdown konfirmert, og jubelen brøt ut i kontrollrommet. En perfekt landing, og Perseverance viste livstegn fra overflaten på Mars. Kort tid etter kunne vi se bilder fra overflaten – alt fungerte som det skulle. En utrolig brag. Vanvittig gøy.

Det føles selvfølgelig nerdete å følge en slik sending, men dette elsker jeg – og jeg skulle gitt mye for å få lov til å delta i crewet som satt i kontrollen ved denne landingen. Det er vanvittig mange arbeidstimer som ligger bak akkurat dette øyeblikket – og da er det utrolig gøy å se at dette går, dette kan «vi» – dette får «vi» til. Som nevnt, er det utrolig mye som kan gå galt i de få minuttene frem mot landingen. Det er vel derfor jeg lar meg fasinere av dette, spesielt når vi kan følge live fra kontrollrom og sending. Vi er i gang med et nytt romkappløp med NASA, SpaceX, Esa som noen få av mange aktører med planer om å innta verdensrommet. Tiden fremover blir derfor spennende, med mange flotte prosjekter som jeg gleder meg stort til å følge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close