Stjernebilde TYREN

Stjernebildet Tyren er godt synlig på stjernehimmelen nå på denne tiden av året. Det er også et stjernebilde som er enkelt å finne, spesielt hvis du vet hvor stjernebildet Orion og Pleiadene ligger, da Tyren ligger midt mellom disse.

Dette bildet av stjernebildet Tyren er tatt 10. januar 2013, og vi kan se planeten Jupiter ligge midt i stjernebildet. Foto: Laffen Jensen

Den best synlige stjernen i dette stjernebilde er Aldebaran. Denne stjernen fremstår som rødlig, og kalles derfor for Tyrens øye. Stjernen er 65 lysår fra Jorden. Navnet Aldebaran kommer fra Arabisk og betyr «følgesvenn», siden den alltid følger stjernehopen Pleiadene. Aldebaran lyser rundt 800 ganger sterkere enn Solen, og har en radius som er 44 ganger større enn solen.

Ifølge gresk mytologi forvandlet guden Zevs seg om til en hvit okse for å forføre den vakre fønikiske prinsessen Europa, som samlet blomster ved stranden. Hun ble så betatt av det vakre dyret at hun satte seg opp i ryggen av den og begynte å klappe den. Først da det var for sent oppdaget hun at oksen, Zevs, løp ut i havet og svømte til øya Kreta. Her avslørte Zevs sin virkelige form og gjorde Europa til dronning av den greske øya. For å forevige denne episoden oppførte Zevs sitt alter ego, Tyren, på himmelen. (Fra illviten)

Stjernebildet består av følgende stjerner: Tianguan, Aldebaran, Elnat, 94 Tauri, Ain, G8 Tauri, 61 Tauri, Pleiadene, Prima Hyadun, 35 Tauri og 1 Tau.

Astroweb får du tips om en god innstilling på kameraet for å ta bilde av stjernebilder; blenderåpning på 2.8, og ISO 1600, og maks 25 sek lukketid for å unngå stjernespor, forutsatt at du bruker vidvinkel. Bruk stativ og fjernkontroll, for å unngå bevegelse i kameraet når du tar bilde.

Hvis du prøver å ta stjernebilder, er det veldig hyggelig om du deler noen bilder på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser, og skriver litt om din er faring. Litt stemnings beskrivelse samtidig skader ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close