Fullmånen i Februar 2021

I morgen tidlig, 27. februar er det fullmåne kl. 08:17. I Stjørdal vil det samtidig være slik at månen går ned kl. 08:23 – og da egentlig noen minutter før, på grunn av fjellranden i horisonten. Det blir derfor knapt mulig å ta bilde av månen akkurat i det den er full. Der er selvfølgelig ingen synlig at månen ikke er full, dersom jeg tar bilde noen minutter tidligere – men det er jo gøy å at bildet i rette øyeblikk. Teknisk sett er det fullmåne bare et øyeblikk, idet sola og månen står på linje på hver sin side av jordkloden.

Fullmånen i februar kalles Snømåne eller Ismåne, fordi februar er den kaldeste og mest snørike måneden, når snøfall oftest forekommer.

Foto: Laffen Jensen

Jeg ser alltid frem til fullmånen. Det å se fullmånen komme over åsen her jeg bor, er ganske imponerende. Den virker så utrolig nær. Dessuten virker månen så fresh og fin når den står opp, i forhold til når den går ned. Det har nok noe med at avstanden til horisonten er lengre der månen som regel går ned.
Samtidig er det ofte et værskille når det er fullmåne. Mange ganger er det slik at når jeg planlegger å ta bilde av fullmånen, så kommer det skyer. Det kan være klarvær mange dager i forveien – men akkurat den kvelden, når månen er full, da kommer det skyer. Dette er nok ikke bare en følelse eller antakelse jeg har. Forskning.no forteller i en eldre artikkel (fra 2010), Månens faser påvirker regnet, at det er noe i dette med nedbør og fullmåne. I en avisartikkel «I dag er det fullmåne» i Adressa fra 2016, hevdes det samme. Nå sier begge disse artiklene at Fullmånen (og nymånen) ikke har den veldige store påvirkningen, men likevel er det merkelig med slike sammentreff – når en ser at det gjentar seg ofte.

Jeg har mange ganger tenkt at jeg skulle tatt bilde av Fullmånen hver måned, og sette de sammen til et bilde. Hadde vært gøy å lage en lite greie på det – satt sammen på et bilder, eller noe. Men når været er som det er, så er det helt umulig for meg å få til dette – i allefall så lenge jeg bor i Trøndelag. Bildet over, ble jo ikke så verst da – stemningsfullt og nesten litt mystisk. Men jeg vil mye heller ha månebilder som er så klare som dette neste bildet.

Foto: Laffen Jensen

Begge disse bildene er tatt i februar i 2013 – så selv om det så litt usikkert ut på kvelden, så ble det en klar måne rundt midnatt denne februarnatten (25. – 26. februar 2013).

Jeg håper du benytter anledningen til å ta bilde av februarfullmånen i natt, eller i morgen tidlig. Del gjerne på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser og skriv gjerne litt om din opplevelse – alltid hyggelig å høre andres astronomiske opplevelser!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close