KU-JUR Skyer

Skyer kan også være kule. I morgen, mandag, forventer vi et tett skydekke over Stjørdal. Det er jo helt typisk når vi forventer litt ekstra Nordlys. Samtidig kan skyer være skikkelig spesielle – som for eksempel Ku-jur skyer eller som det også kalles Mammatus skyer (Mammatocumulus). Dette er skyer som henger under andre skyer, som oftest en cumulonimbussky eller Amboltsky. Dette kan fort ligne på jura som henger under kuene. Disse skyene finner du like forkant eller etterkant av et kraftig regnvær.

Mamatus skyer over Åsenfjorden 12. april 2014. Foto: Laffen Jensen

Kortversjonen av hvordan disse hengende skykulene dannes er som følger; Stigende luft presses ut under amboltskyen, hvor det er noe kjøligere luft. Når disse luftmassene blandes, blir det ustabilt, og varm fuktig luft presses nedover. Dette påvirkes av tyngdekraften og fallende regn. Når den tunge, varme og fuktige luften kondenserer i det tørre luftlaget under, dannes disse kuleformene. Disse skyene kan også ha kraftige vindskjær og kulelyn.

Siden skyene kan være svært spektakulære, så kan det være gøy å ta bilde av disse. Men vær rask – disse skyene kan vare bare noen få minutter. Er du riktig riktig heldig – kan du se disse opp til noen timer.

Etter at jeg så skyene for første gang i 2014, har jeg sett disse titt og ofte – og mange ganger har jeg delt bilde av disse skyene på facebookgruppen Laffens Astronomiske Opplevelser. Det hjelper å vite når man kan finne disse, og hva man skal se etter. Det er lettest å finne disse skyene, når jeg ser amboltskyer som bygger seg opp over Selbu – når disse beveger seg nordover mot Stjørdal – er det bare å gå ut å se etter Mammatus-skyene. Gøyest er det når du samtidig har et spektakulært lys fra en solnedgang.

Håper du også vil lete etter disse og andre spektakulære skyer, og dele disse på Facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close