STEVE

To ganger i Mars har STEVE dukket opp over Norge, og mange har delt sine bilder av dette på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Først 2. mars – da samlet jeg flere bilder i et innlegg, deretter lørdag kveld 13. mars. Jeg har ikke sett dette fenomenet ennå selv, dette på tross av at jeg har vært i overkant interessert i å se Nordlys, dokumentere det og lære om det siden 2009 – men STEVE er et fenomen jeg håper å få se så fort som mulig.

STEVE står for Strong Thermal Emission Velocity Enhancement eller «sterk varm fartsøkning av partikler». Navnet er et bakronym, da dette fenomenet har blitt kalt STEVE (for gøy) og så har man utledet forkortelsen i etterkant – og ser at det passer bra til navnet og til hva dette fenomenet er.

STEVE ble oppdaget av noen Nordlysentusiaster i Canada, som så dette i 2016. De tok bilde av dette, og siden det var så annerledes i forhold til vanlig Nordlys, forhørte de seg rundt om hva dette kunne være. Det var ingen som kunne gi de svar på dette, men det ble igangsatt forskning på – og to år etterpå, i 2018, kunne forskningen gi oss noen svar på hva fenomenet kunne være. Dette viser hvordan «vanlige mennesker» kan legge merke til spesielle ting i naturen (folkeforskning), som ikke er beskrevet før/forsket på før. Derfor er det veldig bra at det er mange av oss som er litt mer enn middels interessert i det som skjer over hodene våre. Fenomenet er likevel ikke nytt. Det er observert av mange tidligere, og mye kan tyde på at dette ble beskrevet allerede i 1705.

Charlotte Dalen fanget STEVE på «film» (brikken) da den dukket opp over Finnskogen kvelden 2. mars 2021
Her ser vi ordinært nordlys nede i skogkanten, og STEVE som lyser klart til høyre. Den flotte melkeveien er en ekstra bonus på bildet.

STEVE ser ut som et spesielt Nordlys, men regnes for å være noe annet. Men noe som gjerne oppstår samtidig med Nordlys. Vanlig Nordlys oppstår på grunn av ladede partikler som kommer inn i Jordens atmosfære i polområdene – og som avgir lys med forskjellig farge (Gul, Grønn blå, lilla og rød) ettersom det kolliderer med ulike grunnstoffer i ulike høyder av atmosfæren. STEVE er betydelig tynnere og oppstår i et enkelt bånd, med rosa og hvitt lys, og strekker seg rett opp i atmosfæren fra rundt 80 til 1000 kilometer over jordoverflaten.
Da en europeisk satellitt passerte direkte gjennom Steve i juli 2016, målte instrumenter om bord at en rørlignende, utrolig rask og vanvittig varm gass, skar gjennom atmosfæren. Cirka 300 km over jorden var luften inne i STEVE 3000 ℃ varmere enn luften på hver side av fenomenet, og beveget seg omtrent 500 ganger raskere.
STEVE kan sees nærmere ekvator, i motsetning til vanlig nordlys, som vanligvis kan sees fra mer nordlige områder. Noen ganger observeres STEVE over et stakitt-lignende gjerde (flekker) av vanlig grønt Nordlys. Fenomenet kan trolig bare sees sesongvis – rundt vår- og høstjevndøgn, og trolig ikke i perioden oktober – februar.

Når vi nå kjenner dette fenomenet bedre, og mange flere er ute og tar bilder av Nordlys, vil det nok dukke opp bilder og historier om STEVE i sosiale media oftere. Men vi har mer å lære om det, om det kan måles og varsles, og hva som må til for at STEVE skal dukke opp.

I tillegg vil jeg tro at det er flere sider ved selve Nordlyset som vi ikke kjenner fult ut ennå. Jeg har blant annet sett (opplevd) en dyp rød type nordlys som dukker opp noen sjeldne ganger, når det er geomagnetisk storm- som jeg må prøve å finne litt mer ut av. Men det får jeg komme tilbake til en annen gang.

Håper at du som leser dette blogginnlegget vil dele bilder av STEVE og gode Nordlysbilder på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Kom gjerne med spørsmål, eller fortell om dine opplevelser med dette fenomenet. Dersom du ikke har facebook – kan du jo kommentere under dette blogginnlegget – eller sende inn spørsmål og kommentarer til post@laffensastronomiskeopplevelser.com

Linker:
Her kan du lese forskningsrapport om STEVE
Her kan du se en film hvor NASA forklarer fenomenet STEVE

1 tanke om “STEVE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close