Nordlyssesong september – mars

Normalt regnes Nordlyssesongen å være fra september til og med mars – da er i allefall Nordlyset best. Det kan hende at det er slik for Nord-Norge, hvor nettene er korte fra tidlig vår til utpå høsten. Da blir det vanskelig å se Nordlyset, selv om det er aldri så sterk Nordlysstorm.

I Stjørdal, hvor jeg bor – har jeg sett Nordlys, og tatt Nordlysbilder fra 16. august til 2. mai. Vi har derfor synlig Nordlys 1,5 måneder lengre enn det som regnes for å være den beste Nordlyssesongen. Og for områdene sør i Norge – kan det være mulig å se Nordlyset midt på sommeren. Herlig, ikkesant? Det gir håp om mange fine Nordlyskvelder fremover, selv om sesongen snart regnes for å være over.
Mange tror faktisk at en bare kan se Nordlys på vinteren, og at en er avhengig av at det er kaldt for å se Nordlyset. Slik er det ikke. Beste Nordlysopplevelsene jeg har hatt har vært i august/september. Det er utrolig flott når en kan oppleve Nordlys i flott varmt vær, hvor en kan traske rundt og ta bilder – kun iført t-skjorte og shorts. Da er det deilig, og en kan tilbringe hele natten ute. Jeg gleder meg derfor stort til høsten.

Samtidig er det godt kjent at Nordlyset er bedre rundt vår- og høstgjevndøgn ( 20. eller 21. mars og 21 – 24. september). Rundt disse dagene, kan litt ekstra solvind sparke i gang en skikkelig geomagnetisk storm.

Hvis du har sett Nordlys tidligere om høsten eller senere om våren, vil jeg gjerne høre om det. Legg igjen noen ord om dette – og gjerne et bilde – under denne bloggen.

Bildet under er tatt 23. august 2013, og viser Steinvikholmen med nydelig Nordlys. Grunnen til dette Nordlyset var en filament. Les mer her om filaments og andre mekanismer som skaper Nordlys hos oss.

Nå når solsyklus 25 har kommet i gang, kan vi forvente en mer aktiv sol. En aktiv sol har flere aktive solflekker som lager M og X flare – som igjen gir kraftigere Nordlys, enn det vi har sett den siste tiden. Jeg håper derfor at vi får minst like lange Nordlyssesonger i tiden fremover – som vi hadde de beste sesongene under syklus 24.

Fortsett å del bilder og historier på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Kom gjerne med spørsmål, slik at vi kan lære noe nytt – sammen.

Få mange gode Nordlys-tips fra Visit Norway.

6 tanker om “Nordlyssesong september – mars

 1. Mitt aller første nordlysbilde ble tatt fra Ekebergåsen i Oslo, august 2015. Noen år senere flyttet til jeg til Trøndelag, og nordlysbildene har deretter blitt mange flere 🙂

  Likt av 1 person

  1. Hei Olivia 🙂 Herlig å høre. Hadde vært gøy å se bildet fra august 2015, og høre hvilken dato det var…..

   Flott at Nordlysinteressen holdes ved like. Godt at du da har kommet til Trøndelag, hvor du kan oppleve Nordlyset oftere…. 🙂

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close