Nordlysvarsel mandag 29. mars

NOAA melder mulighet for Nordlysstorm styrke G1 (Kp5) mandag 29. mars. Grunnen til dette er et langt smalt koronalt hull på tvers av solens ekvator, som har vært jordvent tidligere (forrige uke). Vi forventer noe ekstra solvind fra dette hullet, og denne solvinden kan sette i gang en Nordlysstorm som kan gi oss litt ekstra Nordlys mandag kveld.

Vi er likevel avhengig av en negativ BZ, altså et åpent interplanetarisk magnetisk felt (IMF-Interinplanetariy magnetic field) for å få full effekt av denne ekstra solvinden – samtidig er det slik at geomagnetiske stormer rundt vårjevndøgn kan gi noe ekstra Nordlys enn normalt midt på vinteren.

Bildet under er fra en Nordlyskveld 2. april 2016. Den kvelden forventet vi en G1 (Kp5) Nordlysstorm på grunn av CIR (co-rotating interaction region). Les mer om hva CIR er, i blogginnlegget Hvorfor blir det Nordlys. Bildet er tatt kl. 21:55, med Nikon D7000. ISO 800, 8 sek, 10mm, f 3.5.

Som vanlig vil jeg minne om at jeg gjerne ønsker bidrag og spørsmål fra deg. Enten her på bloggen eller på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Ingen spørsmål er for dumme! Gjennom spørsmål om Nordlys og andre fenomener på stjernehimmelen, har jeg lært utrolig mye. Og gjennom å dele våre Nordlysopplevelser – kan vi gjøre andre interesserte i dette fantastiske fenomenet.

Her er noen nyttige linker for kvelden:
Blir det nordlys i kveld – en liten guide på målinger og nettsider for å finne ut om det blir nordlys.
Nordlys – Guide på målinger du bør følge med på når du vet det blir nordlys
STEVE – et spesielt fenomen som kan oppstå i forbindelse med Nordlys.
Norldysapp – Hvilke nordlysapper jeg anbefaler
Nordlyssesong september – mars – Nordlyssesongen varer kanskje lengre enn du tror.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close