Anti tussemørkestråler

Du har kanskje hørt om Tussemørkestråler?! Men har du hørt om antitussemørkestråler? På Engelsk kalles dette Crepuscular rays og Anticrepuscular rays.

Normalt ser vi tussemørkestrålene. På bildet under, ser vi noen flotte lysstråler i solnedgangen – sett fra Forbordsfjellet – kanskje litt for tidlig for å se antitussemørkestråler. Dette var en fin og varm dag, hvor jeg ante at det kunne bli en spektakulær solnedgang med mange synlige solstråler – i og med at det var noe transparent skydekke med variert tykkelse i horisonten. Derfor tok jeg turen opp på Forbordsfjellet, for å få med meg dette. Her ser vi solstrålene som strekker seg og sprer seg over skyene, og solstrålene som går rett ned/vider seg ut under skyene. Dette kalles Crepuscular rays. Legger med også et bilde hvor jeg oppet inn forran kameraet…

Forbordsfjellet 6. juli 2013
Forbordsfjellet 6. juli 2013

Forbordsfjellet er bynært i forhold til Stjørdal, og et yndet utfartssted – lett og ta seg opp på (med bil vel og merke….). Her er jeg derfor så ofte jeg kan. og under kan du se en annen spektakulær solnedgang jeg var så heldig å få oppleve der.

Forbordsfjellet 2. juli 2015

Det mangler altså ikke på solnedgangsbilder. En blir fort fasinert av å se på solen, fargespillet og strålene, etterhvert som solen går ned i horisonten. Men rådet i dag er; snu deg – se andre veien.

Dersom du står og ser på en nydelig soloppgang, eller en fantastisk solnedgang – kan det av og til være lurt å snu seg og se andre veien. Når solstrålene sprer seg fra solen og innover (og dels under) lave skyer, så kan du snu deg å se de samme strålene som igjen samler seg i andre enden. Dette kalles antiscrepuscular rays – eller antitussemørkestråler. Dette er ikke et fenomen jeg har sett veldig ofte – men en og annen sjelden gang har jeg opplevd dette. På bildet under ser du fra en av gangene.

På dette bildet ser vi Anticrepuscular rays eller antitussemørkestråler i forbindelse med soloppgang over Stjørdal. Dette er kl. 12:20, 28. desember 2013, og vi ser antitussemørkestrålene over Forbordsfjellet.

Tussemørkestrålser ser ut til å løpe sammen mot solen, antitussemørkestråler eller antisolare stråler går sammen i motsatt retning, og du må ha ryggen til solen eller solnedgangspunktet for å se dem. De ser ut til å samle seg mot det antisolære punktet, punktet på himmelsfæren rett motsatt retning av solen. Som stråler er de parallelle fra hull i skyene, og deres tilsynelatende merkelige retninger er en perspektivisk effekt. Tenk på en lang rett vei, den blir mindre mot horisonten, men dersom du snur deg og ser den andre retningen, så blir den mindre i motsatt horisont også. Tussemørke- og antitussemørkestråler oppfører seg på samme måte.

Antitussemørkestrålene er ikke sjeldne, men de må letes etter. Når vanlige stråler er synlige, snu og se etter motsatte stråler. Sjeldnere passerer solstråler på himmelen rett over hodet ditt. Denne forklaringen er hentet fra siden Atmospheric Optics og er fritt oversatt.

Når du ser dette, håper jeg at du tar bildet av det og deler på Facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.

Se også:
How to see anticrepuscular rays
Anti-solar (Anti-crepuscular) rays
Antikrepuskulære stråler over Florida
Anticrepuscular Rays Converge Opposite the Sun

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close