Nordlysets farger

Har du tenkt over hvor mange farger Nordlyset har? Har du tenkt over hvorfor Nordlyset har ?

Nordlyset oppstår i en høyde fra 85 km til 300 km over jordoverflaten, men det Nordlyset du normalt ser – ligger i en høyde fra 100 til 120 killometers høyde.

Nordlyset skapes gjennom lysutsendelser fra atomer og ioner i atmosfæren når disse blir truffet av partikler i solvinden (Nordnorsk vitensetner).

Fargene i nordlyset er et linjespektrum som dekker hele området fra ultrafiolett til infrarødt. Hvilke farger en forekomst av nordlys består av, blir bestemt av energinivået i partiklene og sammensetningen av atmosfæregassen. De dominerende fargene i den delen av fargespekteret vi kan se, er grønt, rødt og blått. Forekomst og intensitet av nordlyset er på sin side styrt av aktivitet på Sola (Store Norske leksikon).


Figuren over viser hvordan atomer sender ut stråler i forskjellige bølgelengder som resulterer i de forskjellige fargene av nordlys. Fargene som blir dannet av de ulike atomene kan variere i forhold til hvor i atmosfæren atomet befinner seg når det blir truffet (Nordlyselektro).

Nordlysets farger varierer med høyden. Det sterke, grønne lyset kommer fra oksygen og oppstår i området mellom 120-180 km. Dette er fargen vi oftest ser på høyere breddegrader. Over dette finner vi det røde nordlyset, som også kommer fra oksygen. Noen ganger kan man se et fullstendig rødt nordlys, særlig på lave breddegrader. I tidligere tider ble dette ofte misoppfattet som en stor brann bak horisonten. Ionisert nitrogen sender ut blått lys, noen ganger så høyt som til 180 km, men som regel under 120 km. Når det «stormer» på sola, trenger partiklene fra sola ekstra langt ned, til 90-100 km over bakken. Her finnes nøytralt nitrogen som sender ut rødt lys. Blandinga av rødt og blått lys gjør at vi, når nordlyset er sterkt, kan se en fiolett bord nederst i nordlyset (Nordnorsk vitensenter).

Aurora Zone oppsummerer fargene og høydene til Nordlyset slik (Fritt oversatt av Laffens Astronomiske Opplevelser)

Noen ganger har jeg sett og opplevd det intense røde Nordlyset. Intens på den måten at vet var overveldende og tungt rødt. En gang hadde jeg gått til sengs og sovet noen gode timer. Så, av en eller annen grunn, våknet jeg. På klokkeradioen så jeg at klokka var over 04:00. Jeg sto opp, gikk ut på stua – og kikket ut vinduet. Der var det – fantastisk, og helt spesielt. Jeg fant straks kamera og stativ frem, og begynte raskt å ta bilder. Selv om utsnittene ikke er spesielt gode – ser vi godt det røde på bildene.

Datoen var 24 oktober 2011 og vi hadde en Kp5 (G1) Nordlysstorm som komprimerte Jordens magnetiske felt meget sterkt. Grunnen til dette kan være en større CME fra solen et par dager tidligere – som i utgangspunktet ikke var forventet å nå Jorden. Bilde av utbruddet kan du se hos Spaceweather. Denne natten var Nordlyset synlig mye lengre sør en vanlig.


Les mer om Nordlysets farger her:
Illustrert vitenskap – Hvorfor er Nordlyset som oftest Grønt?
Nasjonal digital læringsarena – Nordlysets farger
NRK – Derfor blir Nordlyset rødt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close