Solhalo

Hvis du begynner å legge merke til det du ser, studerer det litt nøyere – og leser deg litt opp – så kan du raskt lære mye om optiske fenomener. Begynn med Solhalo, se, ta bilde av – og finn ut hva du egentlig ser.

Solhalo er altså et optisk fenomen. Ordet halo stammer fra gresk og betyr sirkel. Den dannes når solstrålene som bøyes gjennom ispartikler i atmosfæren. Ut fra dette kan vi få ufattelig mange varianter av optiske fenomener. I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg noen av de enkleste og som kanskje sees oftest. Deretter skal jeg gi deg noen linker, hvor du kan finne utallige varianter av disse, klassifikasjoner og hvordan de oppstår.

Men først skal vi se litt på dette bildet, som tok jeg rett utenfor stuedøra hjemme i Stjørdal, 4. september 2016. Jeg elsker fenomener som dukker opp like i nærheten der jeg er – har egentlig ikke behov for å gå 50 mil for å se noe spektakulært. Men jeg innser at jeg godt kan jobbe litt mer med bildene mine, gjøre de mer spektakulær i seg selv – finne interessante forgrunner, eller få litt mer liv i bildene med noen mennesker eller dyr i forgrunnen. Men en trenger jo ikke bevege seg for langt for å gjøre dette. Les for eksempel hvor mye oppmerksomhet jeg fikk for et bilde av en Månehalo.

Men nå skal vi altså se litt nærmere på bildet under. Merk at det er tatt med en 10mm linse. Linjene og «Horisonten» blir derfor noe buet.

Ser du solhaloen? Ser du en eller ser du flere – hva ser du? Ser du kanskje noe som jeg ikke har fått med meg? Når du først ser en Solhalo, kan det virkelig lønne seg å studere himmelen litt. Vente litt, se om det forandre seg, om det dukker opp flere optiske fenomener – eller om du kan identifisere de optiske fenomenene som er der.

På bildet under, har jeg satt inn sorte linjer for å headline de optiske fenomenene jeg ser. Og her ser jeg ingen solsøyle eller bisol.

Dersom du ser på nettsiden til Athmospheric Optics kan du finne ut hva dette er, hva de heter, klassifisering, hvordan de dannes og om de er vanlige eller uvanlige. Når vi setter på navn, ser det slik ut

Halo betyr altså sirkel – og regnes for å være en sirkel, selv om du ikke ser hele sirkelen. Arc betyr bue, og upper tangent arc betyr da øvre tangerende bue.

Supralateral Arc er litt spenndende. Hvis noen finner et bedre ord for, eller mer forståelig ord for «supralaterale» – så er jeg veldig glad for en kommentar på det. Men det er altså en bue som kun dukker opp når solens høyde er under 32 grader opp på himmelen. Likevel er den det mest sjeldne fenomenet her.

46 graders Halo, eller 46 graders sirkel – 46 grader ut fra solen, er det mest sjeldne fenomenet på dette bildet. Hvis du holder en utspredd hånd opp mot solen, med lillefingeren i solen og tommelen så langt bort fra lillefingeren du klarer – så finner du ca hvor 22 graders Halo ligger. Hvis du bruker to utspredde hender, finner du 46 graders Halo. Hvis du bare ser deler av en 46 graders Halo, så trenger det ikke nødvendigvis være 46 graders Halo – da kan det like gjerne være en Supralateral Arc.

Legger også ved et annet bilde tatt ved Stjørdal torg, hvor det også er med Parhelic circle og Chemtrail.

Hvorfor ikke bruke denne våren og sommeren til å finne solhalo av ulike former. Del gjerne det du finner på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser.

Dersom du skal være skikkelig pro, så kan du jo også laste ned HaloSim, hvor du kan simulere ulike optiske fenomener. Dette kan være en fin hjelp i jakten.

LIK, DEL og kommenter. Kom gjerne med spørsmål

1 tanke om “Solhalo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close