Sol og klima

Solen er vår kilde til liv og energi. Kombinasjonen mellom Jordens størrelse, helling, rotasjon rundt seg selv og rund Sola – gir Jorden tilstrekkelig (ikke for mye og ikke for lite) varme og energi fra Sola. Denne sameksistensen mellom Sola og Jorda, påvirker vær og vind, varme og kulde, lys og mørke, slik at vi kan leve her og slik at planter og dyr kan eksistere her.

Solnedgang sett fra Hell i Stjørdal august 2014

Nå har en ny studie funnet en sammenheng mellom Solens 22 årige syklus og større El Nino og La Nina eventer i Stillehavet. El Nino gir en globale middeltemperaturen som ligger 3-5 grader høyere enn normalt, og La Nina gir uvanlig lav overflatetemperatur på Stillehavet i det sentrale og østlige Stillehavet nær ekvator. Studien konkluderer med at vi sannsynligvis står ovenfor en kommende større La Nina event. Det betyr at vi kan forvente noe kaldere og våtere vær i Norge. Energi og Klima bekrefte i september 2020, at La Nina er på vei, men at vi ikke vet hvor stor eventen blir denne gangen. NOAA melder i mars 2021 at La Nina er her, men at det er 60% sjanse for at La Nina går over til nøytral i løpet av april-juni. Dette blir spennende å følge med på.

Mange mener også at solen og dens sykluser påvirker antall større vulkanutbrudd – som også kan påvirke vårt klima. Store vulkanutbrudd sender store mengder røyk og støv opp i atmosfæren, som kan gi kaldere vær for en tid. Vi må tilbake til 2011 for å finne et vulkanutbrudd i kategori 5 på VEI skalaen. Da hadde vulkanen Puyehue-Cordón Caulle i Chile. Det var i starten av solsyklus 24. Nå er vi i starten av solsyklus 25, og da er jeg (som solentusiast) selvfølgelig ekstra spent på om vi får noen større vulkanutbrudd i løpet av inneværende år. Time will show.

Solsyklus 25 er forventet å bli liten, da like stor eller mindre enn solsyklus 24. Flere forskere og astrofysikere mener at det er en sammenheng mellom solsykluser med liten aktivitet og global nedkjøling. I 2015 sa solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter at «mens vi varmer opp klimaet med CO₂-utslipp har sola muligens andre planer. Den kan nemlig være i ferd med å kjøle ned jorda.» Det er derfor ekstra spennende å se i årene fremover hva som skjer. 10 mai 2013 opprettet jeg arrangementet «2020 Året uten sommer?» Nå ble ikke året 2020 «året uten sommer», men det betyr ikke at jeg har lagt disse tankene «på is»….. Jeg er fortsatt spent på om vi få et år uten sommer nå. Denne troen vil jeg nok holde på frem til 2025, før jeg må revurdere dette. Men det blir veldig spennende å se.

Om du tror dette, eller om du mener at solen ikke har en slik påvirkningskraft på klimamekanismer på Jorden, så håper jeg vi kan ha en saklig debatt på dette. Alt for mange ganger ser jeg at de ulike grupperingene går i skyttergravene. Det har ingen hensikt. Jeg tenker uansett det er viktig å forberede seg på ulike senarioer – uansett hvilken vei dette går. Jeg ber derfor om åpenhet og saklighet.

1 tanke om “Sol og klima

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close