Solsøyle

Solsøyle, solstolpe eller Solpilarer (Sunpillar) er heftige greier. Det finnes vel ikke noe bedre enn å sitte med en god kopp kaffe og nyte en vakker solnedgang (sett bort fra at du kanskje ødelegger nattesøvnen med den kaffekoppen). Når det vokser opp en nydelig solsøyle i tillegg – ja, da mener i allefall jeg at det er helt komplett.

Solsøyle sett fra Hellstranda 21. april 2014

Tiden for å se vakre solsøyler er inne. Ved vårjevndøgn (og høstjevndøgn) er solnedgangene kortest, og nå blir de bare lengre og lengre. Du må derfor ha god tid når du skal nyte en fantastisk solnedgang.

Solsøyle oppstår når sollyset reflekteres i flate iskrystaller i atmosfæren. Solpilarer over solen, er sollys som lyser opp på iskrystallene fra solen og ned til der du står – og motsatt når du ser solpilar under solen. Jo lengre ned mot horisonten solen er (og gjerne noen grader under horisonten), jo høyere kan solpilaren være.

På dette bildet kan du også se en «ring of fire» (i mangelen av noe bedre navn). Du ser ringen som en noe sterkere orange ring med solen i underkant av ringen – og ringen er rundt den sterkeste delen av solsøylen. Den er ikke lett å se – og er faktisk lettest å se uten å zoome inn på bildet. Dette er muligens en Parhelic Circle. Denne la jeg faktisk ikke merke til, før jeg laget dette blogginnlegget.

Dersom du studerer de linkene som ligger inne i dette blogginnlegget – så ser du at det finnes flere varianter av solsøyler. Du kan derfor med god samvittighet; sitte å nyte mange solnedganger – for å studere dette fenomenet – og for å finne mange flere former av solpilarer.

Håper du vil dele noen av dine opplevelser med dette på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Og kanskje du kan gjøre som meg: se gjennom arkivet ditt, og finne gode eksempler, eller kanskje noen spesielle eksempler på solsøyler. Del gjerne dette + historien rundt, sted og tid for bildet. Spør gjerne også, dersom du lurer på noe.

Ha en fantastisk solnedgang.

1 tanke om “Solsøyle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close