Siste Nordlysmulighet

Visste du at det finnes et langtidsvarsel for Nordlys? Hver mandag kommer NOAA – Space Weather Prediction Center med et 27-dagersvarsel. Denne tar nødvendigvis ikke hensyn til plutselige utbrudd (CME) fra solflekker eller Filament – da disse kan komme plutselig – og gi oss nordlys noen få dager senere.

Dette langtidsvarselet sier noe om tre faktorer; 10.7 cm solar radio flux, den planetariske A indexen, og forventet høyest Kp indeks. Det er den siste faktoren vi er mest interessert i, når vi jakter på Nordlys. Likevel kan det være verd å følge med på solar flux – som sier noe om den generelle solaktiviteten. Jo høyrere solar flux – jo flere solflekker/solflekkaktivitet kan vi forvente oss.

Dersom du ønsker å fordype deg i hvilke parameter varselet tar utgangpunkt i, så kan du lese dette i skriftet The Preliminary Report and Forecast of Solar Geophysical Data – eller du kan vente til jeg kommer med et eget blogginnlegg om dette.

Når vi leser varselet fra sist mandag, 5. april, så gir det forhåpninger om en nordlysstorm styrke Kp 5 (G1) i løpet av 16. april – og da mest trolig den kvelden (ikke natt til-). Månen vil da være i ny-fasen, slik at det blir ideelle forhold for å se/ta bilde av Nordlyset denne kvelden. Under kan du se varselet slik det er gjengitt hos Spaceweatherlive. Spaceweatherlive er for øvrig (som tidligere nevnt i mange blogginnlegg) en meget god og komplett side, for den som leter etter Nordlyset.

27 dagers nordlysvarsel fra NOAA/ Space Weather Prediction Center gjengitt hos Spaceweather

Dersom det slår til kan vi forvente Nordlys så lang sør som linjen Stavanger – Oslo. Kart under er hentet fra aurora-service, som for øvrig også har en god oversikt over det du trenger for å finne Nordlyset.


Dette kan også se ut til å bli siste Nordlysmulighet denne våren, for oss som bor i Trøndelag

27-dagersvarselet gjelder frem til 1. mai – og etter 16. april, ligger det an til max kp2. De siste to dager har jordvendt Sol vært uten solflekker, og ut fra gjeldende forhold og forventet Solar flux er det ingen forhåpning om at det skal ta seg opp med antall solflekker.

Jeg tror nok ikke Nordlyset 16. april blir så bra som Nordlysbildet under – men en kan jo håpet. Bildet under ble tatt 14. september i 2014, hvor det var forventet Kp4, men hvor nordlysaktiviteten ble utrolig flott. Det var en del personer fra Stjørdal Fotoklubb på Forbordsfjellet denne kvelden – i tillegg til et reisefølge av Kinesere, som var på besøk hos en venn av meg. Det var utrolig moro å høre hvor begeistret de var over Nordlyset denne kvelden – det hørtes godt av alle oss andre, som var oppe på Forbordsfjellet denne kvelden.

Del gjerne ditt Nordlysbilde og din opplevelse av dette, på Facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Kom gjerne med spørsmål eller kommentarer på dette blogginnlegget under her. Det er alltid trivelig med litt tilbakemelding og eventuelt en LIKES 🙂 Ha en fantastisk Nordlyskveld.

2 tanker om “Siste Nordlysmulighet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close