Antydning til økt solaktivitet

Som nevnt i blogginnlegget Siste Nordlysmulighet så kan det være verd å følge med på solar flux – som sier noe om den generelle solaktiviteten. Jo høyrere Solar Flux – jo flere solflekker/solflekkaktivitet kan vi forvente oss.

Målingene for Solar Flux finner du på nettsider som for eksempel Solarham og Spaceweatherlive. Kilden er GOES røntgenstrømsmålinger som gjøres på NOAA’s SMS satellitter, og disse målingene er gjort på disse satellittene siden 1974. Ut fra disse dataene lager Space Weather Prediction Center 1 og 5 minutters gjennomsnitts X målinger og plotter dette. Disse målingene finner du hos Space Weather Prediction Center, og ser i dag slik ut:

Grafen er hentet fra Space Weather Prediction Center.

På denne kurven kommer også C, H og X – flare frem (se høyre siden i grafen.

Dersom du ser på den røde streken/kurven – så har den en positiv tendens, noe som forteller oss at solaktiviteten siste to døgn har vært økende. Grunnen til dette kan være at det er et område på solens sørvestlige del som har et potensiale til å forme seg som en solflekk.

Samtidig håper jeg på generell økt solaktivitet fremover. Vi vet jo at vi har startet på Solsyklus 25, og derfor kan vi forvente gradvis økt solaktivitet årene fremover. Samtidig er det slik at det når som helst komme en sterk X flare.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close