Vulkanutbrudd og solnedgang

I dag er det et større vulkanutbrudd på gang i vulkanen La Soufrière i karibien. Dette vulkanutburddet er så stort at det inngår i listen over store vulkanutbrudd i det 21. århundret (Wikipedia). Denne listen er en oversikt over vulkanutbrudd som er større enn VEI 4, eller som krever mange liv. Til sammen er det 45 vulkaner med utbrudd alt i alt over hele Jordkloden. Oversikt over disse finner vi på nettsiden til Global Volcanism Program. Vi har ikke hatt vulkanutbrudd på størrelsen VEI 5 eller større siden 2011. Flere solforskere har studert og funnet en sammenheng mellom store vulkanutbrudd og solens sykluser, og ut fra dette – kan vi forvente et eller flere utbrudd av styrke VEI 5 eller større. Dette har jeg også skrevet litt om i blogginnlegget Sol og Klima.

Dersom du vil følge med på hvordan vulkansk støv og andre areosoler brer seg ut over kloden, kan du følge med på nettsiden til Copernicus, som har et eget kart for dette. Her kan vi blant annet i disse dager ser hvordan vulkansk støv fra utbruddet i La Soufrière nordøst for Sør-Amerika brer seg helt mot Afrika i disse dager.

Varsel for Aerosoler over verden mandag kveld 12. april, fra nettsiden til Copernicus

Det er spennende å følge vulkanutbruddet i Fagradalsfjall nær Islands hovedstad Reykjavik, på Island om dagene. Nå er jo dette et forholds lite og rolig utbrudd, i forhold til andre utbrudd som har vært på Island, men likevel spektakulært og noe spennende i og med at det er så nærme Reykjavik. Dette er nå merket oransje på kartet for flytrafikk-fargekoder.

Samtidig kan det være verd å merke seg at det på samme kartet er merket gult på Grímsvötn som ligger under isbreen Vatnajökull. Her har det vært større issmelting enn normalt, og i forhold til andre steder på Island – i tillegg til økt jordskjelvaktivitet. Nå skal det også sies at dette området henger sammen med området hvor det nå er et pågående utbrudd på Island. I 2011 da det var utbrudd i denne vulkanen, steg vulkansk akse og støv 20 km opp i luften, og over 900 flyavganger ble kansellert.

Oversikt over fargekoder for fly for vulkanske systemer fra nettsiden til Vedur

Dersom vi får et utbrudd fra Grímsvötn, og dette kommer til overflaten av isbreen, vil det være betydelig større enn det pågående utbruddet i Fagradalsfjall. Grunnen til dette er at det da vil falle is og vann ned i vulkanen – slik at den blir mer eksplosiv i form, og at det av dette igjen vil bli mengder av røyk og støv som går høyt opp i atmosfæren – og som igjen kan drifte langt av sted, da gjerne mot Nord-Europa/Skandinavia. Vulkanutbruddet i seg selv vil trolig ikke være farlig for folk og fe på Island, men askenedfall kan spres over store områder – og lamme flytrafikken over store deler av den nordlige Jordkula. Et slikt utbrudd vil da også ha store økonomiske konsekvenser, og skape utfordringer for turistnæringen.

Samtidig er det slik at store vulkanutbrudd, hvor aske og røyk går høyt opp i atmosfæren, gir oss fantastiske sol- nedganger og oppganger, med mange farger. Spillet mellom gult, oransje og rødt kan være utrolig vakkert, vel verd å ta bilder av. Da kan du jo også være så heldig at du får se et fenomen som kalles Bishop’s Ring, som er en diffus brun eller blå ring rundt solen. Det er nesten ikke lov til å si at en håper på et gigantisk utbrudd fra Grímsvötn i år, med de konsekvenser dette medfører – men blir et stort utbrudd fra denne nå, eller en av de andre vulkanene på Island – så håper jeg at jeg får anledning til/muligheten til lå ta vakre solnedgangsbilder da.

Uansett, så håper jeg at du vil dele gode bilder av flotte solnedganger og andre astronomiske opplevelser på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Jeg tar også gjerne imot kommentarer og spørsmål her og på facebooksiden. Fint om du også vil trykke LIKER på dette blogginnlegget.

Ha en fantastisk solnedgang!

1 tanke om “Vulkanutbrudd og solnedgang

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close