..Så eksploderte himmelen i Nordlys!

Det går mot slutten av Nordlyssesongen i Trøndelag, og selv om en har fotografert Nordlys så sent som 2. mai fra Stjørdal, så er forventningene ikke så veldig høye. Men for drøyt en uke siden, så jeg et langtidsvarsel, som virket lovende. Og da helga kom, var alle målinger veldig positive – og ga stor forhåpning for kvelden.

Jeg dro derfor tidlig til Midtsandtangen Friluftsområdet, som er et eldorado for store og små. Her var det mange som hadde tatt turen for å overnatte i telt – og som forhåpentligvis også var på Nordlysjakt.


Jeg rigget opp mobiltelefonen på et stativ, for å lage noen livesendinger til facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Og mens jeg steamet live, fikk jeg med meg en fantastisk solnedgang med lyder av fugler og skvulpende hav. I fjorden, like i nærheten, lå det også to båter – med noen som fisket…eller bare nøt kvelden på sjøen. Noen barn lekte seg like i nærheten, før hele familien pusset tennene og krøp inn i soveposene.

Her kan du fylle inn e-post adressen din, og få de nyeste blogginnleggene rett hjem i e-postboksen din.

Det tok litt tid før det ble mørkt nok til å se Nordlyset – og det ble etterhvert rimelig kaldt, så jeg måtte traske litt rundt for å holde varmen. Men så begynte jeg å se antydning til Nordlys i horisonten.

Det er en fantastisk følelse å se den første antydningen til Nordlys på en klar blå himmel, like over solnedgangen.

Du ser det temmelig svakt – men du vet det er der. Og det er nydelig når du ser det bølger frem og tilbake.

Deretter så jeg en difus tåke som skilte himmelen rett over meg. Denne tåken fortsatte nordover på himmelen. Jeg kunne bare ane at denne tåka var grønn. På bildet under, ser vi denne tåken svakt, og i bakgrunnen her, ligger Stjørdal by.

Etter dette var jeg rimelig mye kaldere – og jeg begynte å vurdere å dra hjem. Varslene var fortsatt gode, men jeg måtte ha noe mer synlig Nordlys for å bli. Jeg pakker det ene kameraet, og mens jeg slår sammen stativet – ser jeg i retning Trondheim stor Nordlysaktivitet.

Deretter eksploderer himmelen framfor meg. Det er aktivitet overalt. Svakt og dust nordlys i grønt og blått.

En utrolig vakker opplevelse! Når jeg la meg i gresset og så rett opp, pulserte Nordlyset. Altså, det blinket på en måte i en rask pulserende takt. Rett over meg var også stjernebildet Karlsvogna, og jeg måtte jo selvfølgelig ta bilde av den også. Ser du den?


Tok du bilder av Nordlyset i går? Del det gjerne på Facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser, slik at flere får se ditt bilde. Fint om du beskriver din opplevelse i tillegg.

Det er varslet like bra Nordlys i kveld, 17. april. Akkurat nå, nesten kl. 11:00 lørdag formiddag, er det nordlysstyrke Kp5. Solvinden er på nesten 600 km/s og Bz er stort sett negativ. I tillegg er tettheten av ladede partikler på nesten 14 pr cm/3, som er rimelig bra. Jeg håper derfor på en ny Nordlyskveld, med streaming og fotografering. Ha en fantastisk Nordlysjakt!

4 tanker om “..Så eksploderte himmelen i Nordlys!

  1. Hei, såg livestreamen igår, og reiste til Midtsandtangen, men fant ikke deg. Likevel fikk jeg en ekstrem bra nordlysopplevelse, topp 2! Eneste som toppet dette var en opplevelse på vestlandet i…2016 mener jeg!
    Takk for tipset, hilsen Nordlysjeger 🙂

    Likt av 1 person

    1. Hyggelig Kristoffer! Jeg fant meg en plass helt ytterst på neset på Midtsanntangen! Fantastisk kveld, ja!!!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close