Hvorfor er Solnedgangene så nydelige nå?

Har du lagt merke til hvor flotte Solnedgangene har vært i helga? Himmelen har vært liksom brennende oransje rundt Sola, en oransje farge som har blitt dypere og dypere mørk – etterhvert som Solen nærmet seg horisonten. Jeg har vært ute temmelig mange timer i helga, og fått med meg disse nydelige Solnedgangene i forbindelse med Nordlysjakt på tampen av Nordlyssesongen.

Dette bildet er utsikt over Trondheimsfjorden sett fra Midtsandtangen Friluftsområde, fredag 16. april

Grunnen til dette er Gåsunger (eller kattelabber). Ja, du leste riktig – og det er nesten helt sant. Akkurat nå er det moderat spredning av pollen fra Salix. Planteslekten Salix har i alt ca. 300 arter. Slekten har mange vokseformer, fra høye selje- og piletrær til ørsmå vierarter i fjellet. Blomsten på disse artene. Pollenet spres fra raklene på han-plantene (egne han- og hun-planter) enten ved vind eller insekter. Blomstene (også kalt gåsunger eller kattelabber) har honningkjertler, som gjør dem attraktive for insektene.

Under kan du fylle inn e-post adressen din, og få de nyeste blogginnleggene rett hjem i e-postboksen din.

Slike vakre solnedganger badet i pollen, gir ikke automatiske lysfenomener som Solsøyle, Solhalo og Bisoler. Disse lysfenomenene oppstår bare når det er iskrystaller i luften. Sollyset brytes ikke gjennom pollenet som svever i luften, men lyset brytes i areosolene – slik at vi får dette flotte spillet i oransje toner. Sand fra Sahara, vulkansk støv og aske, luftforurensning er eksempel på andre innslag som kan gi samme effekten.


Er det bare slik i Trøndelag nå, eller er det over hele Norge?
Ja, eller i allefall store deler av Norge. Spredningen av denne type pollen foregår nå på hele kysten fra og med Trøndelag i nord via Sørlandet og hele Østlandet.

I dag har vi et kraftig høytrykk over Norge, som gir skyfri himmel mange steder. Jeg anbefaler derfor å ta turen ut i kveld, når Solen går ned i kveld, nyt Solnedgangen – og ta bilder som du deler på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Fortell gjerne om din opplevelse samtidig.

Fint også om du vil følge bloggen her, like og kommentere. Still gjerne spørsmål – så skal jeg prøve å komme med svar så langt mine kunnskaper strekker til….

Ha en fantastisk Solnedgang»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close