Nordlysvarsel for fredag 23. april

Nordlyssesongen fortsetter i Trøndelag og sørover, og fredag kveld er det meldt mulighet for Nordlys styrke Kp 4. Varselet et gitt på nettsiden til spaceweatherlive. Sist fredag eksploderte nattehimmelen over Trondheimsfjorden i Nordlys, og selv om varselet er noe lavere for kommende fredag – så kan vi få en ny flott nordlyskveld i forbindelse med helg.

Under kan du fylle inn e-post adressen din, og få de nyeste blogginnleggene rett hjem i e-postboksen din.

På tretimersvarselet fra Spaceweatherlive, varsles mulighet for Kp4 kl. 20:00 – 23:00 og tidlig lørdag morgen kl. 05:00 08:00. I og med at det begynner å bli temmelig lyst i Trøndelag, er det mest sannsynlig å se Nordlys tidligst kl. 22:30 – 01:30. Merk at tidene på skjemaet under er oppgitt i UTC tid. For å få Norsk sommertid, må du legge på 2 timer.

Dersom det slår til kan vi forvente Nordlys så lang sør som linjen Ålesund – Oppdal. Kart under er hentet fra aurora-service, som for øvrig også har en god oversikt over det du trenger for å finne Nordlyset.

Nå skal det sies at NOAA/Space Weather Prediction Center gir et noe lavere varsel – derfor kan det lønne seg å følge med på aktuelle målinger tidlig fredag ettermiddag, og geomagnetiske målinger fra et sted nært deg senere på kvelden.

Bildet under er fra sist fredag, 16. april. Utsikt over Trondheimsfjorden, sett fra Midtsandtangen friluftsområde.

Foto: Laffen Jensen

Det var utrolig gøy med Nordlys sist fredag. Jeg sendte jo live fra Midtsanntangen friluftsområde både fredag og lørdag kveld, og fikk mye hyggelig respons på det. Jeg merket meg at når jeg begynte å miste troen både fredag og lørdag, og startet å pakke utstyret – så kom Nordlyset. Da glemmer man fort at man har ventet lenge, eller at man fryser. Da er det bare å stå og nyte dette fantastiske fenomenet. På bildet over ser en jo at solnedgangen vises fortsatt – selv om det begynner å nærme seg midnatt – og det gir jo en ekstra dimensjon i bildet. Nå var det fjære på bildet – så jeg fikk ikke nyte refleksjonen i vannet på samme måte som hvis det hadde vært flo. Jeg gadd heller ikke bevege meg ned til sjøen, da jeg i tilfelle måtte ha beveget meg over et bredt belte med tang og store steiner. Det får heller bli en annen gang.

Jeg fikk også mye respons på facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Her er det mange som deler bilder, kommenterer og rapporterer, liker og deler. Fortsett med det – og kom også gjerne med spørsmål og kommentarer her på bloggen eller på facebookside, dersom det jeg forklarer blir for innviklet eller uforståelig.

Ha en god Nordlysjakt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close