Hva har «hemisperic power» med Nordlys å gjøre?

Dette spørsmålet kom til meg via facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser her om dagen. Du finner utrykket blant annet på nettsiden til Spaceweatherlive på den siden som har med Nordlysaktivitet å gjøre, du finner også uttrykket på nettsiden til space weather Prediction Center eller i noen Nordlysapper. Jeg må innrømme at jeg ikke har satt meg inn i akkurat det tidligere, selv om jeg har lurt på det noen ganger. For å svare på spørsmålet, fikk jeg en gylden mulighet og god grunn til å lese meg opp på dette…….

Skjema under er hentet fra Spaceweatherlive 28. april ca kl. 10:00.

Forklaring kommer egentlig dersom du holder musepekeren over ordet Hemispheric Power i skjemaet fra Spaceweatherlive, men forklaringen her er liten, med liten hvit skrift på svart bakgrunn, og forsvinner like fort hvis du beveger musepekeren bort igjen.

Det å sjekke Hemispheric Power kan jo være til virkelig god hjelp, hvis du raskt og enkelt vil finne ut hvordan Nordlysforholdene er akkurat nå, og noe frem i tid. Jeg skal derfor komme med forklaringen som står på siden, oversatt med google translate og deretter tatt litt ned til mer «normalt» forståelig språk og legger til noen små forklaringer. Da blir teksten følgelig noe lengre, men forhåpentligvis mer forståelig

Ovation-modellen beregner den totale energien i luften over oss, fordelt på den nordlige og sørlige halvkule – altså delt ved ekvator. Dette kalles halvkulekraft. Det som er interessant for oss i Norge er energien som måles i luften over den nordlige halvkule. På bildet over, ser vi dette som loddrette streker over tallet 0. Det som er under tallet 0, gjelder den sørlige halvkule. Dersom du går inn på siden og holder musepekeren over disse loddrette strekene, over og under tallet 0, frem og tilbake – så får du verdien for den nordlige og sørlige halvkule på et gitt tidspunkt – i nærmeste fremtid, og noen timer bakover i tid. Merk at tiden er UTC – og at du må legge til to timer sommerstid og en time vinterstid.

NOAA driver en flåte av satellitter kalt «Polar Orbiting Environmental Satellites» som forkortes til POES. Dette er en gruppering av romfartøy som gir nær kontinuerlig overvåking av jord- og romfartsmiljøet over polarområdene. Disse satellittene er utstyrt med partikkeldetektorer som måler kraftavsetningen. Men de måler bare kraften langs banesporet, og må derfor beregnes om slik at de gjelder for hele halvkuleområdet. Satellittene går i en høyde av 837 km over jordens overflate.

Energien som måles, er samlet energi over et gigantisk område. Det er derfor mye energi – og måles av den grunn i Gigawatt. En gigawatt er lik 1 milliarder watt. En normal lyspære bruker i dag 8 watt/pr time (tidligere 40 watt). Akkurat da bildet over ble hentet fra skjermen, hadde den nordlige halvkule en beregnet energi på 17GW. Dette øyeblikksbildet er altså nok strøm til over 2 milliarder normale lyspærer for en hel time….sweeeet!

Det som lager denne halvkulekraften; er ladede partikler (hovedsakelig protoner og elektroner) fra solen, som faller inn i termosfæren (85 til omtrent 6-700 km over jordoverflaten). Her kolliderer partiklene fra sola, med partiklene i den øvre atmosfæren. Som et resultat senker de solpartiklene farten, og stopper til slutt. På denne måten overfører de sin bevegelsesenergi (kinetiske energi) til den øvre atmosfæren. Energien som overføres – måles – og gir et bilde av hvor mye Nordlys det kan være. Jo raskere partiklene kommer inn i termosfæren, og jo større mengde partikler det er, jo mer energi overføres. Derfor har solvindhastigheten og mengde av ladede partikler noe å si for hvor mye nordlys det kan være over oss.

Hva de ulike gigawattverdiene betyr i praksis:
0- 20GW, lite eller ingen nordlys observeres. Grønn farge på stolper i skjema over.
20 – 50GW, du må trolig være i nærheten av nordlysovalen for å se noe nordlys. Gul farge i skjema over.
50 og oppover, her bør nordlyset være ganske observerbar med mye aktivitet og bevegelse over himmelen. 100 og oppover, dette anses for å være en meget betydelig geomagnetisk storm.

Ovation-modellen viser forholdene for luften over oss opptil 30 minutter i frem i tid.

Håper du finner forklaringen interessant, oppklarende og nyttig for din neste nordlysjakt. Kom gjerne med spørsmål, kommentarer eller korrigeringer. Jeg setter stor pris på om du LIKER innlegget – trykk i såtilfelle på stjernen lengre ned under innlegget.

Dersom du fyller inn e-post adressen din i skjema under, og trykker på den svarte «Subscribe» knappen ved siden av, så kommer de nyeste blogginnleggene gratis rett hjem i e-postboksen din.


De som betaler for abonnent på av bloggen Laffens Astronomiske Opplevelser (kr 60,- pr mnd) får et VIP medlemskap. Det betyr at de får tilgang til premium blogginnlegg. I tillegg får du mail, så fort det legges ut andre blogginnlegg. Dermed vil du hele tiden være fullt oppdatert på mulighet for Nordlys, og andre spektakulære astronomiske fenomener, og annet interessant stoff.
De vil også motta giveaways, og etterhvert få tilbud om varer som kan være nyttig for en som er interessert astronomi, til lavere pris enn det de ellers vil selges for via bloggsiden. Abonnenter vil også motta informasjon om hvor jeg tenker at jeg skal dra, når jeg skal ut på og ha livesendinger og fotojakt (Nordlys mm). Du kan begynne å abonnere her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close