Nordlysvarsel for mandag 11. oktober

Vi er godt i gang med en ny nordlyssesong, og vi har allerede hatt noen gode nordlyskvelder over Norge. Vi er også godt i gang med den nye 11-årige solsyklusen, som startet i desember 2019. Derfor kan vi forvente mange flotte Nordlyskvelder fremover, og allerede førstkommende mandag – natt til tirsdag, kan vi for vente en moderat G2 Nordlysstorm (Kp6).

Dette bildet ble tatt under Nordlyskvelden 17. september. Under Nordlyset ser vi nesten fullmånen og Stjørdal by. Foto: Laffen Jensen

Lørdag formiddag, 9. oktober, var det nemlig et utbrudd fra solflekk 2882 som var rimelig godt plassert på solskiven i forhold til Jorden. På bildet under ser vi lørdagens solskive, med solflekk 2882 plassert nesten på midten (Midt imot Stjørdal, om du spør meg).

Solskiven lørdag 9. oktober. Bildet hentet fra Spaceweater/SDO/HMI

Utbruddet var en M 1.6 flare, og vi elsker M-flare – da de ofte gir gode nordlyskvelder hos oss, når det følger med en CME – og det gjorde det denne gangen. På et nærbilde (under) av solflekken fra Solarsoft, kan vi se hvordan det så ut midt i utbruddet – når det var på det sterkeste.

Cred: Solarsoft

På bildet under er hentet fra en animasjon fra WSA-Enlil. Her ser vi hvordan dagens CME kommer ut fra solen som en boomerang, og treffer Jorda mandag ettermiddag. Merk at slike varsler ofte gis med et slingringsmonn på +/- 7 timer. Dette er altså det indre solsystemet med solen i midten og Jorda som et gult punkt ut til høyre.

Ut fra dette kan vi forvente en solvind på rundt 500 km/s og med en tetthet av ladede partikler på rundt 25 p/cm3. Når det skjer, så er vi avhengig av en negativ Bz, slik at de ladede partiklene slipper bedre inn – og det tror jeg (håper jeg virkelig) vil skje, når Jorden får et slik trykk av en CME.

Dersom det slår til kan vi forvente Nordlys over hele Norge og ned til nordlige del av Danmark. Kart under er hentet fra aurora-service, som for øvrig også har en god oversikt over det du trenger for å finne Nordlyset.

Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er kpmapb.png

Les videre på blogginnlegget «Når blir det nordlys?».

Del gjerne ditt Nordlysbilde og din opplevelse av dette, på Facebooksiden Laffens Astronomiske Opplevelser. Kom gjerne med spørsmål eller kommentarer på dette blogginnlegget under her. Det er alltid trivelig med litt tilbakemelding og eventuelt en LIKES 🙂

Ha en fantastisk Nordlyskveld.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close